Në një kristal të lashtë kripe shkëmbore, janë gjetur mikroorganizma dhe alga që datojnë 830 milionë vjet më parë, të cilat ende notojnë në një pikë të habitatit të tyre origjinal. Kripa e gurit është një mineral i përbërë nga klorur natriumi (NaCl), përbërësi kryesor i kripës së tryezës.

Zakonisht gjendet në tufa të gjera, të formuara në procesin e avullimit të ujit të kripur nga detet ose liqenet. Kur formohen kristalet, përfshirje të vogla të ujit të kripur, nga i cili buron minerali, bllokohen brenda.

Për këtë studim, ekipi i gjeologëve nga Universiteti i Virxhinias (SHBA) përdori metoda optike dhe jo-invazive, të tilla si petrografia e dritës së transmetuar dhe ultravjollcë, fillimisht në zmadhim të ulët për të identifikuar kristalet e kripës shkëmbore, më pas me zmadhim deri në 2000x për të studiuar përfshirjet e lëngjeve.

Brenda, u zbuluan lëndë të ngurta dhe lëngje organike të pajtueshme me qelizat e organizmave prokariotikë (pa një bërthamë të strukturuar) dhe algat. Disa nga komponimet e analizuara duket se janë të paprekura, gjë që sugjeron se mikroorganizmat mund të jenë ende gjallë.

Përfshirjet e lëngjeve mund të kenë shërbyer si një mikrohabitat në të cilin mund të mbijetoni duke bërë disa ndryshime në metabolizëm. Zbulimi ka një rëndësi të madhe për ekzobiologjinë.

Në Mars, në fakt, ka depozita kripe shkëmbore me një përbërje të ngjashme me ato të gjetura nga studiuesit dhe mundësia e ekzaminimit të përmbajtjes së tyre pa i shkatërruar ato mund të hapë mundësi të reja për kërkime mbi të kaluarën e Planetit të Kuq.