Arkeologët kanë zbuluar mbetjet e një rruge 7000-vjeçare të shtrirë në shtratin e detit në brigjet kroate. Rruga ndodhet pranë vendit neolitik të Soline, aktualisht i zhytur në ujë.

Dikur një ishull artificial, vendi antik i Soline u zbulua në vitin 2021 nga arkeologu Mate Parica, i Universitetit të Zadarit, Kroaci, ndërsa analizonte imazhet satelitore të zonës ujore rreth ishullit të Korçulës.

Pasi mendoi se mund të kishte gjurmë të vendbanimeve njerëzore në shtratin e detit, ai dhe disa kolegë u zhytën për të kontrolluar.

Në ekspeditat e ndryshme nënujore janë rishfaqur gjetje të shumta arkeologjike, duke përfshirë sëpata, gurë mulliri dhe objekte të tjera të jetës së përditshme. Nëpërmjet analizave radiokarbonike të drurit të ruajtur, vlerësohet se i gjithë vendbanimi daton në vitin 4900 p.e.s. rreth.

Me heqjen e një shtrese të trashë balte detare në shtratin e detit, së fundmi ka dalë në dritë edhe rruga, në thellësinë 4-5 metra. Me një gjerësi prej 4 metrash, rruga e komunikimit është ndërtuar me pllaka guri të stivuara me kujdes.

“Njerëzit ecën në këtë rrugë rreth 7,000 vjet më parë,” tha Universiteti i Zadarit në një deklaratë në lidhje me zbulimin e fundit. Është një nga rrugët më të vjetra të zbuluara në Mesdhe.

Hulumtimi është rezultat i bashkëpunimit midis ekspertëve nga Muzetë e Dubrovnikut, Muzeu i Qytetit të Kastelës, Universiteti i Zarës, Muzeu i Qytetit të Korçulës.

I njëjti ekip kërkimor zbuloi një vendbanim tjetër në anën e kundërt të ishullit, i cili është jashtëzakonisht i ngjashëm me Soline dhe që përmban disa artefakte interesante që datojnë që nga epoka neolitike.