Zbulohet një specie e re e dinosaurëve të mëdhenj mishngrënës të karakterizuar nga një kafkë e madhe dhe krahë të vegjël, tamam si tyrannosaurus i famshëm (Tyrannosaurus rex), abelisaurids dhe teropodë të tjerë që jetonin në Mesozoik.

Lloji i ri, i quajtur Meraxes gigas nga paleontologët, u zbulua në formacionin e pasur Huincul të Kretakut të Epërm të Patagonisë veriore në Argjentinë.

Ai bën pjesë në grupin e karkarodontozaurëve, ose “dinosaurët me dhëmbë peshkaqeni”, grabitqarë vdekjeprurës si Gigantosaurus, të parë edhe në filmin e fundit të sagës Jurassic Park.

Zbulimi dhe përshkrimi i Meraxes gigas është bërë nga një ekip ndërkombëtar hulumtues i udhëhequr nga shkencëtarë argjentinas nga Këshilli Kombëtar për Kërkime Shkencore dhe Teknike (CONICET), të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegë nga Fondacioni i Historisë Natyrore Félix de Azara, nga Instituti i Teknologjisë i Universitetit të Virxhinias Perëndimore, Shtetet e Bashkuara), Departamenti i Shkencave të Tokës të Universitetit të Carleton (Kanada), Muzeu Field i Historisë Natyrore dhe institute të tjera. Shkencëtarët, të koordinuar nga Profesor Juan Canale.

Një nga aspektet më interesante të këtij dinosauri është plotësia e skeletit. Është në fakt karkarodontosauridi më i kompletuar ndonjëherë në hemisferën jugore.

Profesor Canale dhe kolegët e tij gjetën një kafkë pothuajse të plotë (por pa nofulla), gjymtyrë të plota të përparme dhe të pasme, kocka të legenit, fragmente të brinjëve dhe vertebrave të qafës së mitrës dhe një pjesë të madhe të rruazave bishtore.

Siç specifikohet nga shkencëtarët në një deklaratë për shtyp, speciet u zhdukën 20 milionë vjet përpara se tyrannosaurus të bëhej një specie më vete.

Ata i zhvilluan këto gjymtyrë të vogla në mënyrë të pavarur dhe duke qenë se ato ishin të pranishme në disa lloje, ata me siguri duhet të kenë ofruar avantazhe evolucionare.

“Jam i bindur se ata krahë proporcionalisht të vegjël kishin një lloj funksioni. Skeleti tregon futje të mëdha muskulore dhe breza kraharor të zhvilluar plotësisht, kështu që krahu kishte muskuj të fortë”, tha profesor Canale.

Megjithatë, ai përjashton përfshirjen e duarve në kapjen e preve, pasi për këtë përdorte gjithmonë kokën. Sipas paleontologut, ndoshta ato përdoreshin në çiftëzimin, për të mbajtur femrën pa lëvizur ose për t’u ngritur pas një momenti pushimi ose rënieje.

Shkencëtarë të tjerë kanë avancuar teori të ndryshme për “krahët” e theropodëve të mëdhenj; disa mendojnë se i përdornin për të therur gjahun e tyre me goditje të përsëritura të fuqishme me thua, të tjerë ende se ishin tkurrur për të mos “ngrënë” njëri-tjetrin gjatë vakteve në grup. Cilido qoftë funksioni i tyre i vërtetë, ndoshta nuk do ta zbulojmë kurrë.

Detajet e hulumtimit “Dinozauri i ri gjigant mishngrënës zbulon tendencat konvergjente evolucionare në reduktimin e krahut teropod” janë publikuar në revistën shkencore autoritare Current Biology.