Një ekip ndërkombëtar astronomësh ka njoftuar zbulimin e një ekzoplaneti shumë interesant. Quhet TOI-1452 b dhe rrotullohet rreth një ylli të vogël në një sistem aty pranë, vetëm 100 vjet dritë nga Toka.

Planeti duket të jetë më i madh dhe më i rëndë se Toka dhe besohet se sipërfaqja e tij është e mbuluar me ujë. Siç raportohet nga The Astrophysical Journal, ekipi vlerëson se planeti është 30% ujë. Një sasi e madhe në krahasim me 1% të Tokës.

Planeti rrotullohet rreth yllit të tij xhuxh në 11 ditë, duke e vendosur veten në “zonën e banueshme”, ku uji duhet të ekzistojë në formë të lëngshme, akulli dhe avulli. Nëse hulumtimi është i saktë, ky planet ka të ngjarë të mbulohet nga një oqean i trashë.

Vëzhgimet u bënë nga teleskopi TESS i NASA-s: ai raportoi një objekt në orbitë rreth një prej yjeve të këtij sistemi binar, me një madhësi rreth 70% më të madhe se Toka. Vëzhgimet e mëvonshme i lejuan ekipit të kuptonte se si mund të dukej planeti.

Sistemi binar përbëhet nga dy yje xhuxhë të kuq më të vegjël dhe më pak të shndritshëm se Dielli ynë.Ato janë të ndarë me rreth 14.5 miliardë kilometra, rreth 2.5 herë më shumë se distanca midis Plutonit dhe Diellit.