Në nëntor të vitit të kaluar, një studim i publikuar nga shkencëtari Michael Worobey i Universitetit të Arizonës në Tucson (Shtetet e Bashkuara) identifikoi rastin e parë të konfirmuar të infeksionit me koronavirus SARS-CoV-2, një grua që shiste ushqim deti në tregun famëkeq Huanan me shumicë të prodhimeve të detit në Wuhan.

Hulumtimi i ri i publikuar në Science, një vazhdim i hetimit të parë, jo vetëm që përcaktoi se tregu i lagësht ishte epiqendra e fazës fillestare të epidemisë, por zbuloi gjithashtu zonën specifike nga e cila u përhap patogjeni pandemik nga kafshët te njeriu.

Rastet e para të pozitivitetit në fakt lidhen të gjitha me anën jugperëndimore të tregut të peshkut, ku kishte nga 10 deri në 15 tezga që shisnin kafshë të gjalla (gjitarë) për lëkurë dhe mish.

Këtu do të kishte ndodhur përhapja famëkeqe – kërcimi i specieve nga kafsha te njeriu – i koronavirusit, i cili deri më sot, sipas hartës interaktive të Universitetit Johns Hopkins, ka shkaktuar zyrtarisht pothuajse 6.4 milionë vdekje në mbarë botën dhe 573 milionë infeksione.

Hetimi i ri u krye nga një ekip ndërkombëtar hulumtues i udhëhequr nga shkencëtarë nga Instituti i Kërkimeve Scripps dhe Universiteti i Arizonës në Tucson, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegë nga Instituti i Biologjisë Evolucionare të Universitetit të Edinburgut (Mbretëria e Bashkuar), Instituti i Sidneit për Sëmundjet Infektive të Universitetit të Sidneit (Australi), Rrjetit Global të Viruseve (GVN) të Baltimorës (Shtetet e Bashkuara), Universitetit të Saskatchewan (Kanada) dhe instituteve të tjera.

Shkencëtarët, të koordinuar nga profesor Worobey, arritën në përfundimet e tyre pasi kryen një analizë të thelluar hapësinore dhe mjedisore duke përdorur mjete të ndryshme (përfshirë raportet e rrjeteve sociale), falë të cilave u bë e mundur të lidheshin të gjitha rastet e para me tregun e peshkut Huanan, si mes shitësve ashtu edhe mes klientëve.

Në një dokument nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) u raportua se 174 njerëz u infektuan me koronavirusin SARS-CoV-2 në fillim të shpërthimit në fund të vitit 2019.

Profesor Worobey dhe kolegët përcaktuan se 155 prej tyre jetonin pranë bregut perëndimor të lumit Yangtze, ku janë përqendruar tregjet e Wuhan.

Studiuesit përjashtojnë rastësinë, për shkak të lidhjes shumë të fortë statistikore. Duhet të kihet parasysh gjithashtu se 66 për qind e personave të shtruar në spital deri në janar 2020 kishin një lidhje të drejtpërdrejtë me tregun.