April Burrell është një grua e re që prej rreth 20 vitesh ndodhet në një gjendje katatonike: e palëvizshme dhe e paditur se ku dhe kush ishte. Para se të sëmurej, ajo kishte qenë një studente ekstroverte dhe u diplomua në Universitetin e Maryland Eastern Shore me një diplomë në kontabilitet.

Në moshën 21-vjeçare, pas një ngjarjeje traumatike, ajo papritmas zhvilloi një psikozë me halucinacione vizuale dhe dëgjimore. Që atëherë April nuk ka qenë në gjendje të komunikojë, të lahet apo të kujdeset për veten përsëri, të paktën për dy dekada. Pastaj erdhi “zgjimi”.

Në vitin 2000, April Burrell u diagnostikua me një formë të rëndë të skizofrenisë, e cila prek afërsisht 1% të popullsisë së botës. Në vitin 2018, një takim i rastësishëm me Sander Markx, drejtor i psikiatrisë precize në Universitetin e Kolumbisë, çoi në disa përparime mjekësore në zgjimin e pacientëve katatonikë. Markx e kishte takuar tashmë Burrellin 18 vjet më parë kur filluan sëmundjet e gruas.

Specialisti dhe kolegët e tij zbuluan pas rreth 20 vjetësh se megjithëse sëmundja e April nuk dallohej klinikisht nga skizofrenia, pacientja kishte gjithashtu lupus, një gjendje autoimune e trajtueshme që po sulmonte trurin e saj.

Pas muajsh trajtimesh, April më në fund është zgjuar nga gjendja e saj katatonike dhe, në një farë kuptimi, është rikthyer nga jeta e përtejme në të cilën e kishte futur gjendja e saj.

Për të kuptuar gjendjen e April Burrelit, duhet kuptuar se çfarë është katatonia. Kjo gjendje çon në humbjen e iniciativës motorike dhe pandjeshmërinë ndaj stimujve të jashtëm.

Pacienti katatonik mund të qëndrojë në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë, si një statujë, është i pashprehur dhe mund të heshtë ose të përsërisë fjalë ose fraza vazhdimisht.

Këto gjendje të imobilizmit alternohen me të tjera të agjitacionit të madh, të cilat shpesh përfshijnë qëndrime agresive dhe të dhunshme. Katatonia gjendet në disa forma të skizofrenisë dhe në gjendje të rënda depresioni.

Trajtimi i suksesshëm që çoi në “zgjimin” e April është riformësimi i praktikës së psikiatrisë. Në fakt, shkencëtarët besojnë se metodat e aplikuara në rastin e April Burrelit mund të përsëriten te pacientët me kushte të ngjashme për t’i ndihmuar ata të kthehen në një jetë më të mirë. Historia e April është kurioze dhe mund të ketë një ndikim të madh për studimet e ardhshme dhe trajtimin e disa sëmundjeve psikiatrike.