Tringëllima në vesh dhe zhurma në vesh janë ndër çrregullimet më të bezdisshme që mund të përjetohen dhe shpesh shfaqen me rritjen e moshës, duke krijuar hutim, çorientim dhe dhimbje koke.

Por jo në të gjitha rastet ato i atribuohen problemeve të veshit: ndonjëherë ato janë simptoma të padyshimta të një infeksioni të lëkurës si herpes.

I quajtur dhe i njohur edhe me emrin zjarri i Shën Antonit, ky infeksion shkakton një skuqje të dhimbshme që mund të vijë me një ndjesi shpimi gjilpërash dhe kruajtje të pakontrollueshme.

Gjoksi dhe barku janë zonat më të prekura, por herpes zoster prek fjalë për fjalë kudo dhe përveç kruajtjes dhe dhimbjes së fortë, sjell me vete edhe simptoma të tjera.

Ndërsa dhimbja, kruajtja ose ndjesi shpimi gjilpërash mund të zhvillohen disa ditë përpara shfaqjes së skuqjes së vërtetë, pasi herpesi të ketë ardhur, mund të shfaqen ndjesi të tjera po aq të bezdisshme si marramendje, dobësi e papritur, shikim të dyfishtë dhe gumëzhimë në sy.

Herpes zoster shkaktohet nga një virus i quajtur virusi varicella zoster, i njëjti virus që shkakton linë e dhenve. Ai hyn në trup gjatë sulmit të lisë së dhenve, mbetet joaktiv për vite me radhë dhe më pas në moshën madhore për shkak të shkaktarëve të tillë si stresi, lloje të caktuara medikamentesh ose kushte specifike shëndetësore, ai rishfaqet.

Nëse nuk trajtohet menjëherë dhe në mënyrë efektive, mund të evoluojë dhe të çojë në pneumoni, probleme dëgjimi dhe inflamacion të trurit.

Përveç barnave antivirale dhe një vaksine të posaçme, ne mund të kufizojmë dëmtimin dhe të parandalojmë fillimin e zjarrit të Shën Antonit tashmë në tryezë, duke konsumuar ushqime me një përqendrim të lartë lizine.

Ky aminoacid, i njohur si efektiv në kundërveprimin e rritjes së virusit zoster, gjendet kryesisht në mishin e qengjit, gjelit të detit, fasulet, produktet e qumështit, rrushin e thatë, fiqtë dhe peshkun e detit të thellë dhe ushqimet e detit.

Së fundi, rekomandohet të jeni të durueshëm pasi duhen nga 2 deri në 4 javë që skuqja të zhduket dhe të keni kujdes që të shmangni gërvishtjet: si me linë e dhenve, rrezikojmë të shënojmë.