Konfliktet dhe fatkeqësitë natyrore detyruan dhjetëra miliona njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre vitin e kaluar, ndërsa mbetën në vendet e tyre përkatëse, me një rritje të mprehtë të numrit të personave të zhvendosur brenda vendit që në mbarë botën ka prekur pragun e 60 milionë.

Kjo është ajo që del nga një raport i përbashkët i OJQ-ve Qendra e Monitorimit të Zhvendosjeve të Brendshme (Idmc) dhe Këshilli Norvegjez i Refugjatëve (NRC) i publikuar sot.

Sipas dy OJQ-ve, në vitin 2021 kishte rreth 59.1 milionë persona të zhvendosur brenda vendit, një rekord historik që duhet të thyhet sërish këtë vit për shkak të pushtimit rus të Ukrainës.

Shume kane fituar strehimin politik aty ku kane shkuar ndersa te tjere jane endur sa ne nje shtet dhe ne nje tjeter, duke gjetur shtepi dhe pune ne ato vende dhe asimiluar me pjesen tjeter te popullesise.

Sivjet, duke ditur ceshtjen Rusi-Ukraine, numri do te jete shume me i madh ne fakt. Dhe shumica jane zhvendosur ne vendet europiane, me nje perqindje te vogel pertej Oqeanit, pra Amerike.