Progresi nuk është gjithmonë i mirë. Disa personalitete të shquara në botën e teknologjisë së madhe – duke përfshirë profesorë, shkencëtarë dhe ekspertë – kanë lëshuar një alarm të rrezikshëm: inteligjenca artificiale do të çojë në zhdukjen e racës njerëzore.

Alarmi u postua në faqen e internetit të Qendrës për Sigurinë e Inteligjencës Artificiale. Kjo teori mbështetet gjithashtu nga të njëjtët drejtues të OpenAI dhe Google Deepmind, Sam Altaman dhe Demis Hassabis.

Cilat janë rreziqet që do të çonin në zhdukje

Ekspertët na ftojnë ta konsiderojmë këtë kërcënim me të njëjtën shkallë vëmendjeje me të cilën monitorojmë aktivitetet e luftës dhe shëndetësisë.

Një pamje hipotetike e skenarëve të mundshëm në lidhje me përdorimin e pamenduar të inteligjencës artificiale u dha nga e njëjta faqe interneti e Qendrës për Sigurinë e Inteligjencës Artificiale që lëshoi ​​alarmin.

– UA mund të përdoren për të hulumtuar armë të reja kimike,

– Mund të gjenerojë dezinformata të aftë për të minuar shoqëri të tëra,

– Fuqia e madhe e AI mund të përqendrohet në gjithnjë e më pak njerëz,

– Raca njerëzore mund të zhvillojë një varësi patologjike ndaj AI;

Komuniteti i teknologjisë është i ndarë, me shumë të bindur se këta skenarë janë të ekzagjeruar. Ekspertë të tjerë ia atribuojnë këto vizione apokaliptike përpjekjeve për të shkëputur vëmendjen nga problemet që tashmë ekzistojnë. Ashtu si problemi i përdorimit të të dhënave të mbrojtura nga të drejtat e autorit ose të ndjeshme nga AI. Përveç mungesës së transparencës nga ana e teknologjisë së madhe.

Alarmin për inteligjencën artificiale e ka ngritur edhe Elon Musk, i cili ka firmosur një letër të hapur. Në dokument, shefi i Tesla-s i kërkoi Big Tech të ndalonte zhvillimin e gjeneratës së ardhshme të inteligjencës artificiale. U kërkua ndalesa për të krijuar një protokoll të përbashkët sigurie.

Në letër, Musk vuri në dyshim nevojën për të ndërtuar makina që mund të tejkalojnë racën njerëzore në numër dhe inteligjencë.

Me kalimin e brezave – të kuptuar si epoka teknologjike – procesi i inteligjencës artificiale duhet të rregullohet. Në këtë drejtim, si Sam Altman ashtu edhe CEO i Google, Sundar Pichai, së fundmi diskutuan rregullimin e AI.

Kjo është për të shmangur rreziqet e hipotezuara dhe për të mos frustruar potencialin e madh të sistemeve. Në fakt, vitet e fundit inteligjenca artificiale i ka dhënë një shtysë të madhe mjekësisë dhe kirurgjisë. AI së fundmi krijoi një algoritëm për të njohur kancerin në gjendjen e tij fillestare.