Është një lajm rrëqethës që nuk do të lërë të flenë të qetë ata me musofobinë, pra të gjithë ata që kanë frikë nga minjtë. Një ushtri “super minjsh” po lëviz midis qyteteve dhe fshatrave, duke pushtuar kopshtet dhe shtëpitë.

Ato janë rezistente ndaj pesticideve dhe helmeve dhe problemi mund të na prekë nga afër, duke arritur tek ne në të ardhmen e afërt. Lajmi vjen nga Mbretëria e Bashkuar, që po pushtohet nga minjtë. Por fenomeni së shpejti mund të përsëritet edhe në Europën kontinentale.

Brejtësit po shumohen gjithnjë e më shumë sepse sistemi i tyre imunitar forcohet brez pas brezi, duke i bërë ata më të fortë dhe më rezistent ndaj helmeve të përdorura nga njeriu. Me shkallën e tyre për të mos ndihmuar atëherë një trend i mbeturinave ushqimore në rritje në të gjithë Perëndimin.

Minjtë gjithashtu filluan të eksplorojnë kopshte dhe shtëpi në kërkim të ushqimit gjatë bllokimit, kur restorantet dhe bizneset duhej të mbyllnin grilat e tyre për shkak të masave për t’u marrë me pandeminë. Dhe ata kanë pushtuar të gjitha ndërtesat e mbetura bosh për shkak të pasojave të mbylljeve dhe situatës delikate politike ndërkombëtare në ekonomi.

Ushtria e super minjve shtohet gjithashtu falë menaxhimit të falimentimit të mbetjeve urbane të realiteteve individuale. Të gjitha kushtet që mund të gjenden në metropolet italiane dhe që mund të shkaktojnë një emergjencë shëndetësore edhe në gadishull, me rreziqe për shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve.

Nga Mbretëria e Bashkuar vijnë histori rrëqethëse për praninë e tepruar të minjve në të gjitha qytetet, veçanërisht në kryeqytet, ku kafshët shkojnë brenda shtëpive, në shtretërit dhe në tavolinat e kuzhinës të londinezëve, duke kërkuar ushqim dhe strehim për t’u riprodhuar.

Në vetëm një vit do të kishte një rritje prej 25% të brejtësve dhe Londra do të ishte shumë më keq se Nju Jorku, ku problemi ka vazhduar për vite me rradhë.

Zgjidhjet do të duhet të gjenden sa më shpejt, edhe sepse rezistenca ndaj pesticideve është një problem i madh: duhen investime rreth 90 milionë euro dhe 10 vite punë për të krijuar produkte të reja. Dhe në një situatë emergjente si kjo aktuale, është e nevojshme të operohet urgjentisht.

Duke filluar pikërisht me strategjitë për të shmangur humbjen e ushqimit, hedhjen e kaq shumë ushqimeve në plehra, gjë që i bën minjtë e qyteteve të mëdha të shëndoshen gjithnjë e më shumë, duke gjetur një furnizim të pafund burimesh midis mbetjeve tona. Brejtësit nuk e pëlqejnë vetëm djathin, siç mendohet shpesh: ata hanë vërtet gjithçka.

Do të jetë gjithashtu e nevojshme të shmanget dhënia e ushqimit për kafshët që popullojnë parqet, sheshet dhe lagjet urbane – si pëllumbat, patat, breshkat, macet – në mënyrë që të mos ushqehet ushtria që marshon në heshtje nën qytetet e të gjithë botës dhe që nga momenti në moment mund të na shqetësonte edhe ne italianëve, duke na pushtuar shtëpitë.