Problemi i plastikës po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm në të gjithë botën dhe ka kërkime të ndryshme mbi organizmat dhe metodat që mund ta eliminojnë ose riciklojnë atë. Ndër zbulimet e fundit, një risi e pabesueshme vjen nga Alpet.

Shkencëtarët e WSL kanë gjetur mikrobe në vargmalet malore që mund të tresin plastikën edhe në temperatura të ulëta. Në të kaluarën, mikroorganizmat e aftë për ta bërë këtë ishin identifikuar tashmë, por ndryshimi është se enzimat përgjegjëse për këtë proces, deri më tani, ishin efektive vetëm në temperatura mbi 30°C.

Procesi i temperaturës së lartë ka nevojë për aplikime industriale të shtrenjta dhe ndotëse. Mikrobet që gjenden në lartësi të mëdha në Alpe dhe në rajonet polare, nga ana tjetër, pasi janë përshtatur me të ftohtin, mund të funksionojnë mirë edhe në temperatura shumë të ulëta.

Për studimin, shkencëtarët morën mostra 19 lloje bakteresh dhe 15 kërpudhash të rritura në plastikë të lirshme ose të groposura për një vit posaçërisht nga shkencëtarët për analizë. Zonat e zgjedhura ishin Grenlanda, Svalbardi dhe Zvicra, në veçanti maja e Muot da Barba Peider (2,979 m) dhe lugina Val Lavirun, të dyja në kantonin Grisons.

Në laborator, mikrobet u rritën dhe u izoluan në kushte të errëta dhe në 15 ° C. Rezultatet treguan se shtamet bakteriale i përkisnin 13 gjinive të phyla Actinobacteria dhe Proteobacteria, dhe kërpudhat në 10 gjini të phyla Ascomycota dhe Mucoromycota.

Nga këto, 19 shtame, duke përfshirë 11 kërpudha dhe 8 baktere, ishin në gjendje të tresin poliester-poliuretani të biodegradueshëm (PUR) në 15°C, ndërsa 14 kërpudha dhe 3 baktere ishin në gjendje të tresnin përzierjet plastike të polibutilenit. adipat tereftalat (PBAT) dhe polilaktik acid (PLA).

Nga analizat duke përdorur rezonancën magnetike bërthamore dhe një test fluoreshence, konfirmimi erdhi se shtamet kishin qenë gjithashtu në gjendje të thyenin polimeret e PBAT dhe PLA në molekula shumë më të vogla.

Dr Joel Rüthi, autori i parë i studimit, shpjegoi se hulumtimi tregoi se “të dhënat e reja taksonomike mikrobike të marra nga ‘plastisfera’ e tokave alpine dhe arktike ishin në gjendje të shpërbënin plastikën e biodegradueshme që në 15°C”.

Shpresa është se këta organizma mund të “ndihmojnë në uljen e kostos dhe barrës mjedisore të një procesi riciklimi enzimatik të plastikës”.

Sipas Slow Food, që nga vitet 1950, 6.3 nga më shumë se 8 miliardë tonë plastikë të prodhuar janë bërë plehra, dhe deri në vitin 2050 sasia e plastikës mund të tejkalojë shumë atë të peshkut.

Kjo është arsyeja pse ka analiza të ndryshme se pse ne prodhojmë kaq shumë plastikë dhe eksperimente për të krijuar plastikë të reja të biodegradueshme ose për të gjetur metoda për të zëvendësuar ose eliminuar këtë substancë.