Humbja e peshës mund të duket si një arritje e pamundur për shumë prej nesh. Megjithatë, ne jemi të përkushtuar të ndjekim dieta strikte dhe të ushtrohemi rregullisht, por rezultati nuk është gjithmonë ai që presim.

E vërteta është se humbja e peshës nuk është një proces i vetëm, dhe ajo që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër. Në fakt, secili prej nesh ka një përbërje unike gjenetike që luan një rol në aftësinë tonë për të humbur peshë, dhe stili ynë individual i jetesës gjithashtu ndikon në humbjen e peshës.

Pra, kur bëhet fjalë për humbjen e peshës, ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në suksesin tonë. Sasia e ushqimit që hamë, llojet e ushqimeve që zgjedhim, frekuenca dhe lloji i ushtrimeve, nivelet e stresit dhe modelet e gjumit janë vetëm disa nga shumë variabla në lojë që mund të ndikojnë në aftësinë tonë për të humbur peshë.

Prandaj është e rëndësishme t’i marrim parasysh të gjitha këto dhe të gjejmë një ekuilibër që funksionon për ne. Dhe më e rëndësishmja, ju duhet të qëndroni larg nga disa ushqime.

Është në fakt me rëndësi thelbësore të kuptojmë se jo të gjitha kaloritë krijohen të barabarta. Kjo do të thotë se disa ushqime mund të pengojnë përpjekjet tona për të humbur peshë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dimë se cilat janë ushqimet më të këqija për humbje peshe që duhet t’i shmangim me çdo kusht.

Bukë e bardhë

Buka e bardhë mund të jetë një fajtor kryesor kur bëhet fjalë për pengimin e përpjekjeve tona për të humbur peshë. Kjo lloj buke zakonisht bëhet me miell të rafinuar, i cili i është nënshtruar një procesi prodhimi që heq shumë nga lëndët ushqyese.

Si rezultat, ai ka një indeks të lartë glicemik, që do të thotë se bën që nivelet e sheqerit në gjak të rriten me shpejtësi të ndjekur nga një rënie e papritur, duke na lënë të uritur menjëherë pas konsumimit të tij.

Për më tepër, shpesh përmban aditivë dhe konservues që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tuaj. Më mirë të zgjidhni bukë integrale ose bukë thekre, të cilat përmbajnë më shumë fibra dhe lëndë ushqyese.

Patatina

Patate të skuqura në një çantë, krokante dhe të papërmbajtshme, janë një tjetër tundim për t’u shmangur nëse doni të humbni peshë. Në përgjithësi ato skuqen në vaj vegjetal në temperaturë të lartë, që do të thotë se thithin një sasi të madhe yndyre.

Për më tepër, ato shpesh mbulohen me kripë dhe erëza që përmirësojnë shijen e tyre, por mund të shkaktojnë mbajtjen e ujit dhe të rrisin ndjenjën e urisë.

Kroasant për mëngjes

Të mos harrojmë ëmbëlsirat për mëngjes, si brioshët apo pasta të tjera joshëse. Ndonëse mund të duken si një mënyrë e shijshme për të nisur ditën, ato janë të pasura me sheqer dhe yndyra të ngopura. Ndërsa ato mund të ofrojnë një shpërthim të shpejtë energjie, ato shpejt do t’ju lënë të uritur dhe të privuar nga lëndët ushqyese thelbësore.

Fast food

Ushqimi i shpejtë i ushqimit të shpejtë është një tjetër gjë që duhet shmangur nëse po përpiqeni të humbni peshë. Janë ushqime plot me sheqer të shtuar, yndyra të ngopura dhe kalori boshe.

Këto ushqime mund të sabotojnë përpjekjet tuaja për humbje peshe dhe të testojnë vendosmërinë tuaj. Në vend të kësaj, përpiquni të hani ushqime të shëndetshme si fruta të freskëta, perime krokante ose arra – ato do t’ju japin energji pa efekte negative në shkallën tuaj.