Vitet e fundit, bota e ka përqendruar vëmendjen e saj te Covid-19, por një sëmundje e lashtë po shfaqet si një kërcënim edhe më serioz: tuberkulozi. Ekspertët paralajmërojnë se po kalon Covid-19 si sëmundja infektive më vdekjeprurëse në botë dhe Britania e Madhe mund të jetë në qendër të një bombe me sahat.

Aktualisht, tuberkulozi është rezistent ndaj shumë ilaçeve dhe kërkon periudha të gjata trajtimi. Nëse ndërpritet para kohe, mund të kthehet në një formë edhe më vdekjeprurëse dhe më elastike. Tuberkulozi është një problem global që prek si vendet në zhvillim ashtu edhe ato të zhvilluara.

Tuberkulozi në rritje: shqetësimi i ekspertëve

Rastet e importuara në Mbretërinë e Bashkuar janë në rritje pas një periudhe rënie dhe rezistenca ndaj ilaçeve po rritet gradualisht në mbarë botën.

Profesor Robert Wilkinson, i Institutit Francis Crick në Londër, një ekspert kryesor i tuberkulozit, tha se ishte e pashmangshme që kjo sëmundje të bëhej sërish më vdekjeprurja në botë. Shtetet si Britania e Madhe duhet të sigurojnë që të gjithë të ardhurit – të ligjshëm dhe të paligjshëm – të kenë akses në kujdesin shëndetësor dhe trajtim të hershëm.

Kushtet e jetesës në komunitetet e varfra, si ato në disa zona të Afrikës së Jugut, favorizojnë përhapjen e tuberkulozit dhe disa faktorë kontribuojnë në përhapjen e sëmundjes, si p.sh.

Hija e tuberkulozit: një kërcënim që e kalon Covid-19

Ekspertët po kryejnë prova klinike globale për të zhvilluar një vaksinë të vetme dhe trajtime më të shpejta dhe më efektive për të ndërmarrë veprime për të luftuar këtë kërcënim.

Prandaj tuberkulozi do të përbënte një rrezik gjithnjë e më serioz për shëndetin publik, ai po kalon Covid-19 si kërcënimi kryesor infektiv në botë dhe në Mbretërinë e Bashkuar dhe, sipas ekspertëve, edhe vendet e tjera duhet të marrin masa të menjëhershme, për të parandaluar përhapjen dhe për të siguruar akses adekuat ndaj kujdesit shëndetësor dhe trajtimit.