Një eksperiment social në Islandë hetoi avantazhet e një jave pune katërditore. Rezultatet u publikuan më vonë dhe ishin mjaft interesante: jo vetëm që njerëzit raportuan se ndiheshin më të lumtur, më në formë dhe më pak të stresuar, por shumë punë janë bërë edhe më produktive.

Eksperimenti u krye nga Autonomia Britanike dhe Shoqata për Qëndrueshmëri dhe Demokraci (ALDA) në Islandë dhe rezultatet u publikuan në korrik 2021. Nga 2015 deri në 2019, dy prova në shkallë të gjerë panë 2500 njerëz në Islandë (më shumë se 1% të gjithë popullatës punëtore të vendit) ulin orarin e tyre të punës nga rreth 40 orë në javë në 35-36 orë.

Pjesëmarrësit përfaqësonin mjedise të ndryshme pune, si zyra, dyqane, spitale etj, si dhe orët standarde (09:00-17:00) dhe turne. Më pas, gjatë kohëzgjatjes së eksperimentit, studiuesit intervistuan punëtorët, duke mbledhur të dhëna për gjendjen e tyre të mirëqenies dhe ndryshimet në vendin e punës.

Përfitimet ishin të qarta: mirëqenia e njerëzve u rrit përmes një sërë treguesish, nga stresi i perceptuar deri te shëndeti fizik dhe ekuilibri punë-jetë. Shumica e pjesëmarrësve, për shembull, raportuan se kishin më shumë energji për aktivitete të tjera.

Kete duke e shpjeguar se si orët më të shkurtra i lejonin ata të kalonin më shumë kohë me familjen dhe të kryenin punët e tjera të shtëpisë më lehtë. Ne fakt, nuk kishin ankthin se java do te ishte me e gjate…

Më vonë, megjithatë, pati edhe disa polemika, si ato të profesorit të ekonomisë Anthony Veal, i cili tha për Conversation se rezultatet janë “shumë të mira për të qenë të vërteta”: sipas tij ato tregojnë vetëm përfitimet e punës me pak orë, jo punës më të shkurtër ne javë…