Elon Musk arriti një marrëveshje të hënën për të blerë Twitter për rreth 44 miliardë dollarë, në një fitore të njeriut më të pasur në botë për të marrë nën kontroll rrjetin social me ndikim të frekuentuar nga liderë botërorë, të famshëm dhe prirje kulturore.

Twitter ra dakord t’ia shiste Musk për 54.20 dollarë për aksion, një premium 38 për qind mbi çmimin e aksionit të kompanisë këtë muaj përpara se ai të zbulonte se ishte aksioneri i vetëm më i madh i firmës. Do të ishte marrëveshja më e madhe për të privatizuar një kompani – diçka që Musk ka thënë se do ta bëjë me Twitter – në të paktën dy dekada, sipas të dhënave të përpiluara nga Dealogic.

“Fjala e lirë është themeli i një demokracie funksionale dhe Twitter është sheshi dixhital i qytetit ku debatohen çështjet jetike për të ardhmen e njerëzimit”, tha Musk në një deklaratë duke njoftuar marrëveshjen. “Twitter ka një potencial të jashtëzakonshëm – mezi pres të punoj me kompaninë dhe komunitetin e përdoruesve për ta zhbllokuar atë”

Marrëveshja e suksesshme mbulon atë që dukej një përpjekje e pamundur nga 50-vjeçari i famshëm Musk, për të blerë kompaninë e mediave sociale – dhe menjëherë ngre pyetje rreth asaj se çfarë do të bëjë ai me platformën dhe se si veprimet e tij do të ndikojnë në fjalimin online globalisht.

Miliarderi, i cili ka më shumë se 83 milionë ndjekës në Twitter dhe ka përshkuar shërbimin duke hedhur mesazhe dhe meme, ka thënë vazhdimisht se dëshiron të “transformojë” platformën duke promovuar më shumë lirinë e fjalës dhe duke u dhënë përdoruesve më shumë kontroll mbi atë që shohin.

Duke e marrë kompaninë private, Musk mund të punonte në shërbimin jashtë syve të syve kureshtarë të investitorëve, rregullatorëve dhe të tjerëve. Megjithatë, shqyrtimi ka të ngjarë të jetë intensiv. Twitter nuk është platforma më e madhe sociale – ka më shumë se 217 milionë përdorues të përditshëm, krahasuar me miliarda për Facebook dhe Instagram – por ka pasur një rol të jashtëzakonshëm në formësimin e narrativave në mbarë botën.

Liderët politikë e kanë përdorur atë si megafon, ndërsa kompanitë, të famshmit dhe të tjerë e kanë përdorur atë për krijimin e imazhit dhe ndërtimin e markës. Vitet e fundit, Twitter është bërë gjithashtu një mjet për polemika, pasi disa përdorues përhapin dezinformata dhe përmbajtje të tjera toksike në shërbim.

Ish-presidenti Donald J. Trump i drejtohej shpesh Twitter-it për të fyer dhe ndezur, përpara se të ndalohej nga platforma pas trazirave të 6 janarit në Kapitol vitin e kaluar. Kompania është detyruar vazhdimisht të krijojë politika për t’u marrë me situata të papritura.