Hulumtimi i kryer nga një grup shkencëtarësh nga Universiteti i Uellsit të Ri Jugor (UNSW) përshkruan në detaje se si është e mundur të gjenerohet energji elektrike nga nxehtësia e emetuar nga drita infra të kuqe.

Ky proces, siç tregohet nga studimi, përfshin aplikimin e një pajisjeje gjysmëpërçuese të përcaktuar nga studiuesit si një “diodë termoradiative”, e përbërë nga një substancë e quajtur kadmium dhe teluridi i merkurit me kapacitet të veçantë absorbues në brezin infra të kuqe, që përdoret në prodhimin e syze për shikimin e natës, fotodetektorë dhe spektrometra infra të kuqe.

Konkretisht, ideja e ekipit do të ishte që dioda e termorrezatimit të thithte nxehtësinë e prodhuar nga dielli gjatë ditës dhe të rrezatuar nga sipërfaqja e tokës në hapësirë ​​gjatë natës, dhe më pas të shfrytëzonte emetimin e rrezatimit infra të kuqe nga dioda për të prodhuar një diferencë të potencialit elektrik. ndërmjet dy shtresave, njëra e ngarkuar pozitivisht dhe tjetra e ngarkuar negativisht.

Kjo zgjidhje do të lejonte që fotovoltaikët tradicionalë të vazhdojnë të funksionojnë edhe pas perëndimit të diellit, por rezultatet për momentin janë shumë të kufizuara. Pajisja e zhvilluar për këtë hulumtim, në fakt, ofron një fuqi maksimale prej 2,26 milivat për metër katror me një ndryshim të temperaturës prej 12,5 gradë celsius dhe një efikasitet të vlerësuar rrezatues prej 1,8 për qind.