Një futbollist robot i quajtur Artemis është vlerësuar si ‘më i mirë se Messi’. Jo më kot emri i androidit është një akronim i “A Robot That Exceeds Messi In Soccer” (një robot që e kalon Messin në futboll) dhe do të luajë në një turne të rëndësishëm ndërkombëtar.

Artemis është shumë i sofistikuar dhe është një nga tre robotët e vetëm në botë që mund të vrapojë, të ecë dhe të kërcejë. Dennis Hong, drejtor i Laboratorit të Robotikës dhe Mekanizmave, tha:

“Ne jemi shumë të ngazëllyer për të marrë Artemis në testet në terren këtu në UCLA dhe e shohim këtë si një mundësi për të promovuar shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe matematikën në një audiencë shumë më të gjerë”.

Artemis tani po përgatitet për sfidën e saj më të madhe sportive: konkurrimi kundër 2500 robotëve të tjerë në RoboCup23 korrikun e ardhshëm. Konkurrenca e madhe do të shohë që robotët të ndahen në liga të ndryshme përpara se të përballen në sfidat e futbollit.

Robotë të të gjitha formave dhe madhësive janë të ftuar në RoboCup, nga më të vegjlit deri tek ata të mëdhenj sa një burrë i rritur. Njeriu pas turneut RoboCup, Hiroaki Kitano, e filloi garën 30 vjet më parë, me synimin për të zhvilluar aftësitë e futbollit të robotëve aq shpejt sa ata të mund të konkurronin me njerëzit deri në vitin 2050.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos (UCLA) shpresojnë që teknologjia “e para në llojin e vet” e Artemis t’i japë robotit një avantazh.

Në vend që të ketë muskuj të ngurtë si robotët e tjerë, Artemis ka muskuj më të ngjashëm me ata të përdorur nga kafshët e vërteta. Ato janë shumë më elastike dhe më shtrirëse dhe i japin Artemis një shkathtësi më të madhe.

Dr Hong e përshkroi këtë si “çelësin e ekuilibrit të shkëlqyer të Artemis kur ajo ecën në tokë të pabarabartë dhe aftësinë e saj për të vrapuar, duke hequr të dyja këmbët nga toka ndërsa është në lëvizje”.

Robotët e mëparshëm të UCLA përfshijnë një android të quajtur Thor, i krijuar për të ndihmuar përpjekjet për lehtësimin e fatkeqësive dhe motorin e fitores së Shteteve të Bashkuara në RoboCup 2015.