Një lloj Venecia e re, por artificiale, do të lindë në Maldive. Është një qytet lundrues i ndërtuar mbi një lagunë bruz dhe i përbërë nga 5 mijë ndërtesa që mund të strehojnë përgjithmonë deri në njëzet mijë njerëz.

Inaugurimi i parë do të bëhet këtë muaj me banesat e para që do të zbulohen për publikun, por do të duhen edhe disa vite për ta përfunduar dhe banorët e parë pritet të mbërrijnë jo më herët se dy vitet e ardhshme.

Është sigurisht një projekt futurist, por nuk bëhet fjalë për ndërtimin e spekulimeve dhe as për një ide futuriste të ndonjë artisti me pak ndikim real, por një zgjedhje e menduar për një kohë të gjatë nga vetë qeveria e Maldiveve për të gjetur një vende banimi përtej territorit të kufizuar të shtetit.

Në fund të fundit, arkipelagu i njohur në Oqeanin Indian i përbërë nga 26 atole dhe i vlerësuar për plazhet e tij, lagunat e ujit blu dhe shkëmbinjtë e gjatë koralorë, ka shteruar të gjitha rezervat e disponueshme të tokës dhe me ndryshimin klimatik ndërkohë rrezikon të humbasë disa pjesë të pas rritjes së nivelit të detit të shkaktuar nga ngrohja globale.

Kjo është “një shpresë e re për njerëzit e Maldiveve”, tha për CNN Koen Olthuis, themeluesi i Waterstudio, firma arkitekturore që projektoi qytetin.

“Kjo mund të tregojë se ka banesa të përballueshme, komunitete të mëdha dhe qytete të zakonshme në ujë që janë gjithashtu të sigurta. Maldivianët do të kalojnë nga refugjatët e klimës në novatorët e klimës,” shtoi ai.

Olthuis tha se ndikimi i mundshëm mjedisor i objektit u vlerësua me rigorozitet nga ekspertët vendas dhe u miratua nga autoritetet qeveritare përpara se të fillonte ndërtimi.

Qëllimi është që qyteti të jetë i vetë-mjaftueshëm dhe të ketë të njëjtat funksione si një qytet tokësor. Do të ketë energji elektrike kryesisht me energji diellore, e prodhuar në vend, dhe ujërat e zeza do të trajtohen në vend dhe do të ripërdoren si pleh organik për impiantet.

Qyteti, i cili supozohet t’i japë pak frymëmarrje kryeqytetit Male, që është një nga qytetet më të dendura të populluara në botë, është ndërtuar me njësi modulare të cilat më pas tërhiqen në qytetin lundrues.

Pasi të pozicionohen, ato janë ngjitur në një byk të madh nënujor prej betoni, i cili është i vidhosur në fund mbi shtyllat teleskopike të çelikut që e lejojnë atë të notojë pa probleme me valët.

Banorët do të udhëtojnë me varkë, ose mund të ecin, të shkojnë me biçikleta ose ngasin skuterë elektrikë ose karroca nëpër rrugët me rërë.