Shkencëtarët zbuluan kohët e fundit një robot të ri që mund të zbulojë kur një person i moshuar po humbet ekuilibrin dhe ta kapë para se të bjerë – një zbulim i mundshëm në një botë ku pjesa e njerëzve mbi 60 vjeç do të dyfishohet gati në 22% deri në vitin 2050.

Pajisja, të cilën studiuesit shpresojnë të fillojnë ta shesin brenda vitit të ardhshëm, i ngjan një skuteri të motorizuar dhe është i pajisur me sensorë të integruar, si dhe një parzmore që pacientët mund ta mbajnë rreth ijeve.

Është quajtur z. Bah, që është shkurt për moobila robot balance assistant. Pajisja mund të ketë një ndikim të gjerë, pasi CDC raporton se rëniet janë shkaku kryesor i vdekjeve mes njerëzve mbi 65 vjeç.

Zhvilluar nga studiues në Universitetin Teknologjik Nanyang dhe Spitalin Tan Tock Seng (TTSH) në Singapor, roboti do të ndihmonte gjithashtu ata që e kanë të vështirë të ecin dhe të ruajnë ekuilibrin kur ngrihen nga një pozicion ulur.

 

“Roboti mund të jetë një burim i paçmuar për përdoruesit e moshuar dhe të ndihmojë në promovimin e jetesës së pavarur dhe plakjes”, tha profesori i asociuar Wei Tech Ang, drejtor ekzekutiv i Institutit të Kërkimeve të Rehabilitimit të Singaporit, ku roboti u krijuar.

Deri në vitin 2030, një në gjashtë njerëz në botë do të jetë 60 vjeç e lart, dhe deri në vitin 2050, popullsia në botë e njerëzve në atë gamë moshe do të dyfishohet në 2.1 miliardë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Njoftimi i zotit Bah vjen vetëm disa javë përpara zbulimit të pritshëm të robotit humanoid Optimus të Tesla-s më 30 shtator, i cili një ditë mund të kujdeset për të moshuarit.