Në vitin 2020, të shtënat masive u rritën me 50% dhe kjo është gjithashtu për shkak të pandemisë.

Kjo u zbulua nga të dhënat nga ‘Arkiva e Dhunës me Armë’, organizata jofitimprurëse që gjurmon episodet e dhunës me armë në Shtetet e Bashkuara.

Sipas organizatës, ndër efektet anësore të Covid-19 ka pasur papunësi shkatërruese dhe shumë të rinj që kanë hequr dorë nga shkolla pa gjetur pika të shitjes në tregun e punës për shkak të mungesës së aftësive.

Për më tepër, 2020 ishte gjithashtu viti i protestave të dhunshme. Faktorët që morën numrin e të shtënave masive nga 417 në 2019 në 611 në 2020.

Sidoqoftë, me rënien e numrit të infeksioneve dhe përhapjen e vaksinave, disa kriminologë shpresojnë që numri i të shtënave masive të bjerë në 2021.