Hero i rezistencës në moshën vetëm 15 vjeç. Historia e ukrainasit Andrii Pokrasa po bën xhiron e botës në internet.

I riu arriti me dronin e tij lodër të ndihmonte në gjetjen e një autokolone rus që u nis drejt për në Kiev, disa ditë para fillimit të konfliktit.

Duke ditur aftësitë e tij me pajisjet teknologjike, ushtria e kishte kontaktuar duke i dhënë informacion të përgjithshëm për zonën ku do të kalonin tanket ruse.

Detyra e mundimshme që i është caktuar Andriit? Për të identifikuar me saktësi pozicionin e kundërshtarëve, falë pamjeve të siguruara nga droni i tij, i blerë vetëm disa javë para luftës.

Misioni u krye, një natë, kur – i shoqëruar nga i ati – la të ngrihej avioni me telekomandë, i cili lokalizoi automjetet ruse dhe i përjetësoi me disa të fotografi.

Falë kontributit të Andrit, trupat ukrainase arritën të gjurmonin armikun dhe ta ndalonin atë, përpara se të arrinte në Kiev nga qyteti i Zhytomyr.

I riu tashmë konsiderohet hero kombëtar. Ai është i lumtur, ajo që ishte një hobi është kthyer në diçka më të rëndësishme për mbrojtjen e vendit të tij. Ai thotë se ka përjetuar emocione të përziera. Ai ishte i kënaqur me rezultatin. Me vetëdijen, megjithatë, se në atë rrugë kishin vdekur burra, “pushtues – tha Andrii -, por ende njerëz …”.