Ka ushqime që duken më të pasura me lëndë ushqyese kur janë kafe. Por a vlen ky rregull edhe për vezët? Shumë njerëz mendojnë se vezët ngjyrë kafe janë më të shëndetshme se ato me lëvozhgë të bardhë, por në fakt kjo nuk është e vërtetë. Ngjyra e lëvozhgës nuk ndikon në shijen dhe vlerat ushqyese të vezëve.

Dallimet midis vezëve të bardha dhe kafe

“Dallimi midis vezëve kafe dhe vezëve të bardha është thjesht ngjyra e lëvozhgës së vezës,” thotë dietologia Crystal Scott për Eatthis.com.

“Vezët e kafenjta pjellen nga racat e pulave me pupla të kuqe ose kafe, ndërsa vezët e bardha nga racat e pulave me pupla të bardha”, shpjegon Scott. “Raca e pulës përcakton ngjyrën e lëvozhgës së vezës,” shton ai. Pra, gjithçka varet nga lloji i pulës dhe gjenetika e tij.

Disa njerëz mendojnë se vezët kafe janë më të freskëta ose më “natyrale” se vezët e bardha, dhe disa madje supozojnë se vezët e bardha janë zbardhur dhe, për rrjedhojë, më të përpunuara dhe të ndryshuara kimikisht.

Asnjë nga këto nuk është e vërtetë. Pavarësisht nga ngjyra e lëvozhgës, të gjitha vezët janë një burim solid i proteinave, selenit, vitaminës A dhe vitaminave B, si dhe kolinës që mbështet trurin.

“Dieta e pulës dhe kushtet e jetesës mund t’ju tregojnë më shumë për ushqimin e vezëve sesa për ngjyrën e lëvozhgës,” thotë Scott, i cili shpjegon:

“Arsyeja pse vezët kafe janë shpesh më të shtrenjta se vezët e bardha është se racat e pulave që pjellin vezë kafe priren të jenë më të mëdha dhe kërkojnë më shumë ushqim, hapësirë ​​dhe kujdes sesa racat që bëjnë vezë të bardha.”

Për sa i përket shëndetit, nuk ka dallim të rëndësishëm midis vezëve kafe dhe vezëve të bardha. Të dy llojet e vezëve përmbajnë sasi të ngjashme të proteinave, yndyrave dhe lëndëve të tjera ushqyese. Thënë kështu, lloji më i mirë i vezëve janë ato të rritura në kullota.

“Kërkimet kanë zbuluar se vezët e rritura në kullota përmbajnë më shumë yndyrna omega-3, më shumë vitaminë D dhe më shumë beta-karoten (vitaminë A) sesa pulat e rritura me ushqime konvencionale”, thonë ekspertët. “Për shkak se mund të hanë më afër dietës së tyre natyrale, këto pula janë gjithashtu më të lumtura dhe më të shëndetshme”.

Përfitimet e vezëve

Në përgjithësi, vezët duhet të jenë një element kryesor në dietën tuaj nëse jeni duke kërkuar për një burim të përballueshëm të lëndëve ushqyese cilësore.

Vezët, pavarësisht nëse janë të rritura në kullota apo jo, janë një burim i shkëlqyer i vitaminave D, E, K, A, omega-3, vitamina B, zinku dhe kolina.

“Ato janë një nga burimet më të lira dhe më të arritshme të proteinave, kështu që ata që duan të rrisin ushqimin e tyre dhe të qëndrojnë me buxhet do t’i gjejnë vezët perfekte.”