Udhëtimi në kohë ka ngacmuar imagjinatën tonë që nga viti 1895, vit në të cilin shkrimtari britanik Herbert George Wells botoi romanin fantastiko-shkencor “The Time Machine”.

Subjekti i librit sjell konceptin e udhëtimit në kohë në fantashkencë për herë të parë, duke ndikuar në studimet e fizikantëve dhe shkencëtarëve të shekullit të 20-të.

Mbështetësi i parë i udhëtimit në kohë është Albert Einstein. Në vitin 1905 ai botoi pjesën e parë të teorisë së tij të relativitetit, e njohur si relativiteti special.

Për fizikantin gjerman, hapësira dhe koha janë të lakueshme dhe matja e dy dimensioneve varet nga shpejtësia relative e personit që bën llogaritjen.

Në vitin 1915 Ajnshtajni zhvilloi pjesën e dytë të teorisë, relativitetin e përgjithshëm, sipas të cilit graviteti është një lakim i hapësirës dhe kohës.

Megjithatë, për mundësinë e udhëtimit në kohë, mjafton të merret në konsideratë relativiteti special: për teorinë, koha është shumë më e ngjashme me hapësirën sesa mund të mendohet; prandaj çdo gjë që është e realizueshme me hapësirën mund të bëhet edhe me kohën.

Sipas relativitetit special, dy binjakë mund të jenë të moshave të ndryshme: le të supozojmë se udhëtojmë drejt sistemit Alfa Centauri në një anije kozmike me shpejtësinë e dritës, ndërsa binjaku ynë na pret në Tokë.

Kur të kthehemi në shtëpi, do të jemi shumë më të rinj se vëllai ynë. Teoria e relativitetit të përgjithshëm e bën gjithçka më interesante: për të ndikuar në kohë nuk do të ishte vetëm udhëtimi me shpejtësi shumë të madhe, por edhe thjesht të jesh pranë një vrime të zezë.

Disa fizikanë pastaj hipotezojnë ekzistencën e wormhole, ose tuneleve hapësirë-kohë; Për të qenë i qartë, një astronaut që hyn në një vrimë krimbi në vitin 3000 mund ta gjejë veten në vitin 2000.

Duhet thënë se ndërsa ka prova empirike për ekzistencën tuneleve hapësirë-kohë, edhe pse “matematikisht” të imagjinueshme, janë ende vetëm një hipotezë magjepsëse.

Kjo nuk është e gjitha: fizikanë të tjerë argumentojnë se universi ynë është vetëm një nga shumë. Nëse kjo do të ishte e vërtetë, duke udhëtuar nëpër kohë ne mund të vizitonim të kaluarën tonë, për ta ndikuar dhe ndryshuar atë.

Me pak fjalë, ajo që është e vërteta është ende e panjohur, sigurisht që kufiri midis realitetit fizik dhe fantashkencës duket gjithnjë e më i hollë dhe shqetësues.