Nëse televizori i ndezur na ndihmon të biem në gjumë, atëherë cili është problemi? Edhe pse është e vërtetë që serialet që shikojmë do të na e bëjnë më të lehtë relaksimin pas një dite të gjatë, por televizori i ndezur ndikon në cilësinë e gjumit më shumë sesa mendojmë.

Nënndërgjegjja është e përfshirë vazhdimisht –

Edhe pse mund të bini në gjumë ndërsa shikoni televizor, kjo nuk do të thotë se nënndërgjegjja juaj është plotësisht e fikur. Ndërsa personazhet e shfaqjes flasin dhe komploti shpaloset, truri juaj i thith të gjitha. “Çuditërisht, edhe nëse ju zë gjumi para televizorit, truri juaj i percepton ende të gjithë tingujt që vijnë nga televizori, gjë që shkakton stres të panevojshëm kur keni nevojë të pushoni”, thotë psikiatri Amelia Alvin.

Akoma më keq, nëse bini në gjumë ndërsa shikoni një film horror, mund t’ju shqetësojë gjumin ose të shkaktojë makthe. Kjo tezë mbështetet edhe nga një studim që tregoi se njerëzit që shikonin filma të dhunshëm dhe shfaqje televizive 90 minuta para se të shkonin në shtrat kishin një rrezik 13 herë më të madh për të pasur ankthe sesa ata që shikonin përmbajtje komike.

Nivelet e melatoninës ulen – Çdo ditë kur dielli perëndon, trupi fillon të prodhojë sasi më të mëdha të melatoninës. Kur kjo fillon të ndodhë, melatonina e tepërt i sinjalizon trupit se është koha për të fjetur. Fatkeqësisht, drita blu e emetuar nga pajisje të tilla si televizorët, kompjuterët dhe telefonat inteligjentë mund të prishë orën natyrale të trupit dhe të shtypë prodhimin e melatoninës.

Kjo zakonisht rezulton në një cilësi më të ulët të gjumit dhe gjithashtu rrit mundësinë e zgjimit të shpeshtë të natës. Akoma më keq, është më e vështirë të hysh në një fazë të gjumit të thellë.

Mungesa e gjumit grumbullohet – Mungesa e gjumit grumbullohet me kalimin e kohës. Konkretisht, “borxhi” krijohet, i cili në fakt është diferenca midis orëve të gjumit që i duhen trupit tuaj dhe orëve që flini. Kur përpiqemi të grumbullojmë disa episode para gjumit dhe kjo zgjat deri vonë natën, ky borxh rritet. Mungesa e vazhdueshme e gjumit mund të rezultojë në pagjumësi, gjumë të dobët dhe lodhje.

Shtim në peshë – Një studim zbuloi se gratë që flenë me dritë artificiale, si ajo e televizorit, kanë një rrezik më të lartë të shtimit të paplanifikuar të peshës. Rreziku i obezitetit nuk varet as nga cilësia e gjumit. Nëse flinin me televizor të ndezur, pavarësisht nëse kishin probleme me gjumin ose i zinte gjumi menjëherë, ata kishin një rrezik më të lartë për shtim të paplanifikuar në peshë.