Shqipëria është e “pushtuar” nga vapa gjatë ditëve të fundit dhe normalisht, rritja e temperaturave është kthyer edhe në një faktor kryesor për një gjumë aspak të qetë. Për t’iu ndihmuar sa më pak për një gjumë të qetë në këto kushte, janë 5 hapat e mëposhtëm…

– Rrini në një rutinë
Vapa mund t’ju inkurajojë të ndryshoni zakonet tuaja. Mos e bëni, sepse mund të shqetësojë gjumin. Mundohuni t’i përmbaheni kohës dhe rutinës tuaj të zakonshme të gjumit. Bëni gjërat që bëni zakonisht para gjumit.

– Mbani mend bazat
Merrni hapa për të siguruar që dhoma juaj e gjumit të jetë sa më e freskët gjatë natës. Gjatë ditës, vizatoni perde ose perde dhe sigurohuni që të mbyllni dritaret në anën me diell të shtëpisë tuaj, në mënyrë që ajri i nxehtë të mos hyjë. Hapni të gjitha dritaret para se të shkoni në shtrat.

– Përdorni mbulesë të hollë
Çarçafët e hollë pambuku do të thithin djersën. Megjithatë, pavarësisht se sa nxehtë është në dhomën tuaj të gjumit, temperatura e trupit tuaj do të bjerë gjatë natës. Kjo është arsyeja pse ne ndonjëherë zgjohemi duke ndjerë të ftohtë.

– Ftohni çorapet tuaja
Përdorimi i ventilatorëve rekomandohet në mot të nxehtë, veçanërisht kur lagështia është e lartë. Ai stimulon avullimin e djersës dhe e bën më të lehtë për trupin tuaj të rregullojë temperaturën e tij të brendshme. Nëse nuk keni ventilator, provoni ta mbushni shishen e ujit të nxehtë me lëng të ftohtë në akull. Ju gjithashtu mund të ftohni çorapet në frigorifer dhe t’i vishni. Ftohja e këmbëve ul temperaturën e përgjithshme të lëkurës dhe trupit tuaj.

– Qëndroni të hidratuar
Pini shumë ujë gjatë gjithë ditës, por shmangni pirjen e sasive të mëdha para gjumit. Ju ndoshta nuk dëshironi të zgjoheni të etur, por gjithashtu nuk dëshironi të shkoni në tualet gjatë natës.