Nuk ka pasur efektin e dëshiruar ekspresi i fundit që keni pirë? Nëse mendoni se jeni imun ndaj fuqisë së kafeinës, mund të gaboheni. Sipas shkencëtarëve, në fakt, ka një orë më të mirë se të tjerat për të pirë kafe. Sigurisht, koha ideale e ditës është mëngjesi. Megjithatë, edhe më mirë nëse filxhani me avull gëlltitet ndërmjet orës 9:30 dhe 11:00.

Për të thënë kështu, Steven Miller, studiues dhe neuroshkencëtar në Universitetin e Shkencave Shëndetësore në Bethesda, Maryland. A ka vërtet nevojë për të identifikuar kohën më të mirë për të pirë kafe? Përgjigje pohuese: marrja e kafeinës në periudha të caktuara të ditës mund të shkaktojë varësi dhe varësi nga kjo substancë.

Gjithçka varet nga “ora jonë biologjike”, e sinkronizuar me ritmet natyrore dhe ndërrimin e ditës me natën. Ai rregullohet nga qelizat e hipotalamusit. Ata lëshojnë një hormon të veçantë, të quajtur kortizol, i cili mund të na mbajë zgjuar dhe vigjilentë.

Midis orës 8:00 dhe 9:00 të mëngjesit, nivelet e kortizolit në gjak janë shumë të larta. Pirja e kafesë në këtë kohë të ditës nuk është aspak një ide e mirë. Jo vetëm që kafeina nuk garanton efektin e dëshiruar, por gjithashtu rrezikon të krijojë varësi. Më pas, ka një rënie fiziologjike të këtij hormoni midis orës 9:30 dhe 11:30.

Për këtë, është koha ideale për të pirë kafe, duke pritur për një kulm të ri të kortizolit në gjak, i cili do të ndodhë midis orës 12:00 dhe 13:00. Jeni mësuar të gëlltisni filxhanin tuaj të dashur me ekspres para orës 9:30 dhe nuk mund ta hiqni dorë? Nëse ndiheni sikur nuk mund të ushqeni karburant pa kafeinë, provoni të ndiqni këshillën e studiuesit: ekspozoni veten ndaj dritës natyrale.

Ora jonë biologjike, në fakt, punon në komunikim të ngushtë me qelizat neurosensitive të retinës. Duke vepruar kështu, sinjalet e dritës do të stimulojnë prodhimin e kortizolit nga hipotalamusi, i cili do t’ju ndihmojë të mbani zgjuar para se të merrni dozën e lakmuar të kafeinës.