Sulmet në zemër janë të njohur për shfaqjen e papritur, duke i bërë ato një nga kushtet më vdekjeprurëse në botë. Një goditje ndodh kur rrjedhja e gjakut në zemër ndalon papritur.

Shkakton një cunami simptomash, por ka prova që shenjat paralajmëruese mund të shfaqen në muajt para një ndikimi. Sipas një studimi, gratë mund të përjetojnë lodhje të pazakontë, shqetësime të gjumit dhe gulçim një muaj para një ataku në zemër, shkruan Index.

Simptoma e parë që sinjalizon një atak në zemër është dhimbja në gjoks, e ngjashme me atë që ndjejmë kur kemi një ngërç në këmbë gjatë stërvitjes.

Meqenëse zemra është përgjegjëse për pompimin e gjakut në pjesën tjetër të trupit, një atak në zemër shkakton menjëherë mungesën e oksigjenit në të gjithë trupin.

Në vitin 2019, Harvard Health publikoi një listë me 12 simptomat më të zakonshme të raportuara nga gratë në muajin para një ataku në zemër:

 • lodhje e pazakontë (71 përqind)
 • çrregullimi i gjumit (48 përqind)
 • gulçim (42 përqind)
 • tretje e dobët (39 përqind)
 • ankth (36 përqind)
 • ritmi i shpejtë i zemrës (27 përqind)
 • duar të dobëta/të rënda (25 përqind)
 • ndryshime në të menduarit ose kujtesën (24 përqind)
 • ndryshimi i shikimit (23 përqind)
 • humbje e oreksit (22 përqind)
 • ndjesi shpimi gjilpërash në duar/krahë (22 përqind)
 • vështirësi në frymëmarrje gjatë natës (19 përqind)