Është një situatë që pronarët e qenve e dinë mirë. Ndonjëherë qentë ndjekin pronarët e tyre në një nivel obsesiv. Ekspertët e teorizojnë këtë sjellje me tre pikëpamje të ndryshme. Një nga sjelljet e zakonshme të qenve që ata që kanë një qen në shtëpi ndonjëherë e shohin shumë të lezetshme dhe ndonjëherë e përshkruajnë si shumë të bezdisshme. Ata ndjekin pronarët e tyre kudo. Kjo mund të jetë konfuze nëse nuk dini shumë për gjuhën e kafshëve.

Mentaliteti i kopesë – Shumica e ekspertëve bien dakord për arsyen e kësaj sjelljeje të vazhdueshme të qenve. Qentë mund të jenë zbutur mijëra vjet më parë, por ata ende e shohin veten si pjesë e një grupi si paraardhësit e tyre të egër. Megjithatë, duke qenë se nuk ka qen të tjerë përreth, ata e shohin familjen e tyre njerëzore si një tufë. Ky instinkt është gjithashtu ajo që i motivon qentë t’ju shikojnë nga afër dhe të kërkojnë kontaktin tuaj fizik.

Lidhje emocionale – Një arsye tjetër për këtë ka të bëjë me lidhjen e krijuar mes qenit dhe pronarit të tij. Ndonjëherë njerëzit mund të lënë shenja, veçanërisht te këlyshët, ashtu si nënat e tyre. Edhe qentë më të vjetër lidhen me njerëzit në jetën e tyre që tregojnë kujdes dhe dashuri. Në këto situata qeni dëshiron të jetë me pronarin pasi ai e sheh atë si një objekt sigurie.

Përforcim pozitiv – Një tjetër shpjegim i mundshëm përse qeni juaj po ndjek, mund të keni më shumë të bëni me sjelljen tuaj ndaj tij sesa me instinktet natyrore. Me fjalë të tjera, nëse e shpërbleni qenin tuaj me gjëra të tilla si ushqimi kur ai bën një sjellje të mirë, pas një periudhe të caktuar kohe, ai mund të fillojë t’ju shoqërojë kudo.