Në Quebec, përralla e “tre motrave” nuk është thjesht një mit për bashkëpunimin; është një mesazh nga paraardhësit që u mëson njerëzve modernë për ushqimin e lashtë, të qëndrueshëm për jetën.

Sipas legjendës së Huron-Wendat, kur vajza e nënës origjinale ndërroi jetë, trupi i saj i dha botës tre motra.

Në tregim, secila motër është unike: njëra qëndron e gjatë, flokët e saj të gjatë të verdhë fryjnë nga era.

Një tjetër vesh një fustan të verdhë të ndezur dhe dihet se ikën vetë.

E treta është aq e re sa mund të zvarritet vetëm përgjatë tokës.

Vetëm duke punuar së bashku ata janë në gjendje të lulëzojnë dhe të rriten – kështu që treshja u bë e pandashme.

Por motrat nuk janë njerëz. Ato janë kultura: misri, kungulli dhe fasulet. Dhe historia nuk është thjesht një mit i vjetër rreth bashkëpunimit, i ndarë tani me turistët që vizitojnë Shtëpinë Kombëtare të Ekionkiestha’ në Muzeun Huron-Wendat, pak jashtë qytetit të Quebec.

Është një mesazh nga paraardhësit e Kombit të Parë që u mëson njerëzve modernë Wendat për ushqimet e lashta, të qëndrueshme për jetën – dhe një teknikë shoqëruese të mbjelljes së quajtur ndërthurja që është aq e rëndësishme sa i mbijetoi të gjitha trazirave dhe humbjeve kulturore që erdhën me kolonizimin.

“Para se të pushtonim, Liqeni Huron ishte shtëpia jonë për shekuj,” tha Johanne Paquet Sioui, një fermer dhe kujdestar i farave të Wendat.

Me tokë të punueshme që shtrihej nga Gjiri Gjeorgjian në liqenin Huron deri në brigjet e liqenit Simcoe, rajoni i njohur historikisht si Wendake ose Huronia mbështeti 30,000 deri në 35,000 njerëz Wendat.

Ata jetonin në vendbanime të rrethuara nga pallate mbrojtëse, ku secili fshat përmbante deri në 100 shtëpi të gjata.

Të ndara nga katër ose pesë familje, shtëpitë e mëdha drejtkëndëshe ishin ndërtuar nga korniza trungje dhe të mbuluara me çati të rrumbullakosura dhe mure të bëra prej kedri, bredhi ose lëvorja e bredhit.

Pa dritare – shtëpitë e gjata kishin dy hyrje, një në secilin skaj. Brenda, muret do të ishin të veshura me shtretër si raft që kishin depozitim ushqimesh sipër tyre dhe grumbuj druri poshtë.

Duke vrapuar me radhë në qendër do të kishte qenë gatimi i zjarreve ku mund të kishte zier një vakt me një tenxhere i bërë nga misri, fasulet dhe kungujt, i quajtur sagamité.

Në atë kohë, të tre motrat përbënin rreth 60-80% të dietës Wendat dhe kultura Wendat, si shumë të tjera në Amerikën e Veriut, përqendrohej në kultivimin e bimëve.

Sioui tha se burrat pastruan tokën dhe më pas gratë dhe fëmijët do të ndërtonin pirgje dheu dhe do të mbillnin fasulet. Ndërsa fidanët e vegjël filluan të rriteshin, fermerët u kthyen dhe vendosën kokrra misri në qendër të tumave (teoritë ndryshojnë nëse ishte misri apo fasulet që u mbollën të parët).

Më pas, u mboll kungulli dimëror. Ndërsa bimët piqeshin, kërcellet e misrit shërbenin si shtylla të fasules, ndërsa gjethet e mëdha të kungujve erdhën në hije tokën, duke krijuar një mikroklimë që ruante lagështinë dhe pengonte barërat e këqija.

Sot ne e dimë se mbjellja e misrit, fasuleve dhe kungujve së bashku rezulton në rezistencë më të mirë ndaj sëmundjeve, më pak mbështetje në plehra dhe rendimente të përmirësuara të të korrave.

Por për popullin Wendat, ishte një akt i shenjtë që respektonte mësimet e lashta. “Ne nuk lutemi, përkundrazi jemi mësuar të bëjmë falenderime,” tha Sioui. “Për gjithçka për të cilën jemi mirënjohës, mësojmë se kemi përgjegjësinë ta mbajmë atë në këtë mënyrë.”