Të flini, nganjëherë mund të jetë e vështirë, veçanërisht për ata që vuajnë nga ankthi. Shumë prej njerëzve ka të ngjarë të vuajnë netët pa gjumë, por ekspertët tani kanë zbuluar se ëndrrat tuaja mund të kenë zgjidhjen kur bëhet fjalë për matjen e niveleve tuaja të ankthit.

Mjekët në Universitetin e Dyseldorfit thanë se ata që vuajnë ka të ngjarë të kenë ëndrra të ndryshme nga njerëzit që nuk e përjetojnë këtë gjendje. Duke shkruar në revistën “Dreaming”, gurusët zbuluan se kishte tre tema të dallueshme të pranishme tek ata me ankth.

Më të zakonshmet ishin ëndrrat emocionale intensive, imazhet e shpejtësisë dhe ëndërrimi i një ish-partneri ose interesi dashurie. Ëndrrat e tjera të shpeshta përfshinin ndjekjen ose sulmin, ngrirjen nga frika ose aksidente të tilla si përplasjet avioni.

Ekspertët zbuluan gjithashtu se pjesëmarrësit me ankth kishin më pak gjasa të kishin ndërveprime pozitive me të tjerët që hasin në ëndrrat e tyre. Autori kryesor dhe psikologu Anton Rimsh tha se gjetjet e tyre tregojnë se njerëzit që jetojnë me ankth kanë ‘ëndra intensive’.

Ai tha: “Ne mund të supozojmë se prania e një çrregullimi ankthi nxit një intensitet të përgjithshëm subjektiv më të lartë të përvojave të ëndrrave dhe imazheve të ëndrrave.

“Në përputhje me këtë nocion, ne arritëm në përfundimin se përmbajtja e ëndrrave në pacientët me ankth jo vetëm që ekziston në numër të madh. por edhe përjetohen prej tyre me një intensitet dhe theksim veçanërisht të lartë subjektiv”.

Ekspertët analizuan të dhëna nga dy grupe të ndryshme njerëzish. Në secilin grup ishin 38 persona, ku njëri kishte ankth dhe tjetri jo. Mjekët gjurmuan pjesëmarrësit përmes përdorimit të ditarëve të ëndrrave, së bashku me pyetësorët dhe analizën e ëndrrave një-në-një.

Kur u mblodh informacioni, ekspertët më pas krahasuan dy grupet e rezultateve. Ata zbuluan gjithashtu se njerëzit me ankth gjithashtu përjetuan më shumë emocione negative gjatë gjumit të tyre. Këto përfshinin ndjenjat e zemërimit, frikës dhe trishtimit…