Një vaksinë e aftë për të aktivizuar përgjigjen imune kundër tumorit dhe për të përmirësuar efektivitetin e barnave të imunoterapisë. Është zbulimi i bërë nga një ekip studiuesish italianë që mund të hapë rrugën drejt një kufiri të ri në luftën kundër kancerit.

Zbulimi u bë nga studiues nga laboratori i imunorregullimit Armenise-Harvard në Institutin Italian për Mjekësinë Gjenomike me bazë në Fondacionin IRCCS Piemonte për Onkologjinë në Candiolo.

Studimi, i kryer në bashkëpunim me kompaninë zvicerane / italiane të bioteknologjisë Nouscom, u publikua në faqet e revistës së specializuar Science Translational Medicine.

Përveç studimit laboratorik, vaksina e kancerit u testua në një studim të parë klinik në 12 pacientë me një nëntip të kancerit metastatik të zorrës së trashë. Në eksperimentim, vaksina rezultoi efektive në lidhje me një ilaç imunoterapeutik.

“Duke pasur parasysh se teknika e prodhimit të këtyre vaksinave është testuar me vendosmëri dhe se të dhënat e marra në provën e parë klinike janë shumë premtuese, ekziston një mundësi reale për krijimin e vaksinave të reja efektive kundër shumë llojeve të tjera të kancerit”, tha drejtoresha e laboratorit, Luigia Pace.

Një provë e dytë klinike e vaksinës së kancerit do të nisë së shpejti në Irccs në Candiolo, e cila tashmë është duke u ekzaminuar nga Agjencia Italiane e Mjekësisë (Aifa).

Pace shpjegoi se institute të ndryshme italiane, përfshirë IRCCS të Candiolo-s, janë gati të fillojnë provat klinike të vaksinës pas dritës jeshile nga AIFA.