Dokumentari “Elvis”, i realizuar nga Baz Luhrmann, u publikua javën e kaluar dhe është një vështrim jashtëzakonisht argëtues i jetës dhe kohërave të Elvis Presley…

Historia rrëfehet nga këndvështrimi i menaxherit të Elvisit, kolonel Tom Parker, i luajtur nga Tom Hanks. Parker portretizohet si një transmetues jo i besueshëm, i cili e ndihmoi Elvisin që nga një sfond i varfër të bëhej “Mbreti i rock ‘n’ roll”. Elvis një muzikant që mund të sjellë rock ‘n’ roll, një tingull që zhvillohet në klubet nëntokësore të zezakëve, në rrjedhën kryesore të SHBA.

Luhrmann tregon sesi Elvis i ktheu këngët – duke përfshirë Hound Dog, të interpretuara fillimisht nga Big Mama Thornton, dhe klasikun e blues-it të Arthur “Big Boy” Crudup, That’s All Right – në hitet e Billboard-it. Elvis ishte i njohur si një këngëtar i bardhë që “tingëllonte i zi”.

Komentuesit në atë kohë thanë se ai i huazoi disa nga teknikat e tij famëkeqe të performancës nga muzikantë me ngjyrë; ijet e tij të rrotulluara u bënë folja e kombit duke i fituar pseudonimin Elvis Legeni. Austin Butler imiton çuditërisht Presley-n në një performancë që ka të ngjarë ta bëjë aktorin një emër të njohur.

Filmi portretizon ngritjen meteorike të këngëtarit dhe tregon Parkerin duke marrë gjysmën e të ardhurave të tij dhe duke u nxitur të shmangë çdo problem të mundshëm. Kur ka një zemërim për lëvizjet e ijeve të Presley-t, ai e nxit muzikantin të krijojë një stil interpretimi më miqësor për familjen.

Kur Elvis dëshiron të shkojë në një turne ndërkombëtar, është Parker ai që rreshton rezidencën legjendare të Las Vegas. Frustrimet e Presley-t janë ngopur nga bilanci i tij bankar, edhe pse ai shton në peshë, dhe ylli i tij fillon të zbehet.

Filmi biografik largohet nga thellimi i marrëdhënies së Elvisit me Priscilla Presley, duke u fokusuar në karrierën e tij dhe, interesant, në marrëdhënien e tij me komunitetin e zi. Elvis lindi i varfër dhe u rrit në lagjen kryesisht me ngjyrë të Tupelo, Mississippi. Ai u rrit rreth zezakëve dhe në kohën kur u transferua në Memphis, Tennessee, ai ishte një adhurues i madh i muzikës zezake, saqë mbulonte këngët që dëgjonte. Ai ishte mik me këngëtarin bluz, kompozitorin BB King, i luajtur në film nga Kelvin Harrison Jr.

Brenda këtij kuadri, filmi pretendon se Elvis ishte i dobishëm për të ndihmuar njerëzit me ngjyrë të merrnin të drejta të barabarta në SHBA. Këtë e bën përmes rrëfimit të Parker-it, i cili vepron si zëdhënës për një ide të formuluar nga Michael T Bertrand në librin e tij Race, Rock and Elvis.

Bertrand pretendon se duke kënduar këngë të atribuar deri më tani muzikantëve zezakë, Elvis i ndihmoi jugorët e bardhë të rimendonin qëndrimin e tyre ndaj racës, duke çuar në një shtysë të panjohur (të paktën deri në filmin e Luhrmann) për njerëzit e bardhë për të mbështetur lëvizjen për të drejtat civile.

“Elvis përfaqësonte një brez që doli në një kohë kur kishte shumë ndryshime që po ndodhnin në Jug,” tha Bertrand, i cili është gjithashtu profesor i historisë në Universitetin Shtetëror të Tenesit, për BBC Culture. “Një nga ndryshimet kishte të bënte me evolucionin e programeve radiofonike të zeza, dhe në fund të viteve 1940, adoleshentët si Elvisi po akordonin [që u dha atyre] një lloj tjetër perspektive në lidhje me racën brenda një shoqërie të veçuar.

Ndërsa Elvisi plaket, ai ka një vlerësim të kulturës afrikano-amerikane dhe ishte tërhequr nga muzika e zezë në një mënyrë që gjyshërit e tij nuk do të kishin qenë. Teksa u bë popullor, Elvis tregoi se ishte ‘në rregull’ [për njerëzit e bardhë] të vlerësonin kulturën e zezë.

“Elvis dhe bashkëmoshatarët e tij në jug janë fëmijët e parë të bardhë që konsumojnë ritëm dhe bluzë. Ky është një zbulim i madh dhe pati pasoja të mëdha në këtë,” shton autori. Sipas tij, rock ‘n’ roll dhe Elvis “futën një audiencë më të madhe dhe një grup më të madh njerëzish me një kulturë që kishte qenë pas velit të segregacionit. Ajo e hapi shoqërinë në një mënyrë pozitive”.

Kontributi i Elvisit ishte nëpërmjet veprimeve të tij dhe jo ndonjë deklarate të madhe publike, beson Bertrand. “Unë nuk mendoj se Elvisi ishte politik në kuptimin që ai do të shkonte në marshime dhe gjëra të tilla. Këta muzikantë ishin të shqetësuar së pari për karrierën e tyre dhe nuk bënin deklarata politike.

Ata i bënin deklaratat e tyre me zgjedhjen e tyre të muzikës. konteksti i segregacionit nën të cilin jetonin, kjo ishte një deklaratë e madhe. Në vitet 50, shumë artistë të ritmit dhe bluzit thanë se ishin të lumtur që Elvisi hapi dyert sepse muzika u bë e aksesueshme.

Problemi ishte se për shkak se ishte i bardhë, ai kishte akses në ambiente që disa nga kolegët dhe bashkëkohësit e tij nuk e kanë bërë.” Por po ashtu, komentues të tjerë e kanë parë Elvisin si një figurë problematike për sa i përket racës, me akuza se ai ka përvetësuar muzikën e zezë dhe disa madje shkojnë aq larg për të deklaruar se ai është racist.

Një koment famëkeq dhe ndëshkues për Elvisin në lidhje me racën mund të gjendet në Public Enemy’s Fight the Power, një këngë e shkruar për filmin themelor të Spike Lee, Bëje gjënë e duhur, në 1989. Ai përmban repin, “Elvis ishte një hero për shumicën, por Ai kurrë nuk do të thoshte mut për mua. Ai pinjoll racist ishte i thjeshtë dhe i qartë.” Ishte një deklaratë tronditëse për shumë njerëz.

Legjenda është se Elvis shpiku rock ‘n’ roll, dhe ndryshoi shpirtin e muzikës moderne. Por këtu ishte Chuck D i Public Enemy, një muzikant dhe tekstshkrues popullor me ngjyrë, që doli kundër Elvisit. Që atëherë, Chuck D-it i është kërkuar të justifikojë tekstin në shumë raste, dhe ai ka thënë se Elvisi është “racist i drejtpërdrejtë”.

Megjithatë, Chuck D që atëherë ka paraqitur një argument se pozita e lartësuar e Elvisit ka ardhur në kurriz të muzikantëve zezakë, të cilët rrjedhimisht nuk e kanë marrë të drejtën e tyre. Në filmin dokumentar të Eugene Jarecki të vitit 2017, The King, tekstshkruesi Public Enemy argumenton, “Sam Philips ishte një biznesmen.

Ai u përpoq t’i shiste ato disqe me zezakët dhe nuk mundi. Ai gjeti dikë që t’i shiste një tingull të zi fytyrës së bardhë, ai e dinte. çfarë t’i shisni Amerikës. Ky nuk është problem. Kultura duhet të ndahet. Ajo që më ofendova ishte se Elvisi nuk ishte më një mbret se Little Richard, Bo Diddley dhe Chuck Berry. Pra, kush po e vajos atë mbret? ”

Për disa, kjo e bën Elvisin mbretin e përvetësimit. Artikulli i Helen Kalowole në Guardian, Ai nuk ishte mbreti im, argumenton se bardhësia e Presley-t i mundësoi atij të bëhej i famshëm dhe i pasur duke kënduar këngë që nuk u dëgjuan kur dolën nga zezakët që i kishin origjinën.

Siç thotë Michael Bertrand: “Gjëja e përvetësimit do të jetë një argument që pason [Elvisin]. Industria e muzikës ishte jashtëzakonisht diskriminuese. Ata e kuptuan se kishte adoleshentë bardh e zi që dëgjonin ritëm dhe bluz dhe ata kërkonin një fytyrë të bardhë. për të tërhequr një audiencë më të gjerë dhe ai ishte Presley.

Unë mendoj se industria është në përvetësim dhe Elvis është në vlerësim. Kur Elvis shkoi në një studio regjistrimi, ai nuk i shkruante këngët e tij, ai në thelb donte të regjistronte gjithçka në radio që i pëlqente”.

“Problemi ishte se industria e muzikës e bëri atë të ishte figura e vetme rock ‘n’ roll. Elvis nuk e mendonte këtë, ai i vlerësonte muzikantët zezakë. Kam hasur në shumë njerëz që e pëlqejnë Elvisin, por kanë probleme me mënyrën se si ai u veçua kur muzikantë si Fats Domino, Little Richard dhe Chuck Berry dhanë kontribute të mëdha.”

Chuck D sugjeron se racizmi i referuar në repin e tij qëndron diku tjetër, në racizmin sistematik të industrisë së muzikës, dhe se kultura e zezë ripaketohet vazhdimisht dhe i shitet publikut në një mënyrë që fsheh rrënjët e saj të zeza.

“Unë u binda se Elvis ishte një tjetër shfrytëzues i kulturës së zezë për përfitime komerciale të të bardhëve nga Chuck D,” thotë muzikologu Neil Kulkarni, autor i Tabelës Periodike të Hip Hop, për BBC Culture. “Kjo linjë më bëri të mendoj shumë për përvetësimin kulturor. Pjesa më e madhe e historisë së popit është historia e inovacionit të zi të vjedhur nga biznesi i muzikës së bardhë, të pastruar dhe paketuar dhe të shitur te audienca e bardhë. Kjo është e vërtetë edhe sot. Nëse Elvis ishte racist apo hero i të drejtave civile, mendoj se e vërteta duhet të gjendet në mes”.

Thyerja e barrierave

Transmetuesi dhe gazetari Jonathan Wingate vizituan Tupelo – ku Elvis kaloi vitet e para të jetës së tij – për një program për BBC Radio 5 Live. “Kam folur me shumë njerëz, njëri prej të cilëve ishte Sam Bell, miku i tij më i mirë derisa u largua nga Tupelo, i cili më tha se Elvis nuk ishte racist”.

“Fëmijët e bardhë mund të luanin me fëmijët e zi kur ishin të vegjël”, thotë gazetari muzikor Phil Sutcliffe për BBC Culture. “Por më pas, sipas konventës dhe zbatimit të prindërve, ata arritën në një moshë ku nuk do të lejoheshin të përziheshin. Kjo është pika ku Elvisi u bë i jashtëzakonshëm sepse në atë pikë, ai nuk e vendosi pengesën siç do ta kishte diktuar konventa. ” Wingate i thotë BBC Culture.

“Unë mendoj se gjithçka ka të bëjë me perceptimin dhe perceptimi kulturor tani është shumë i ndryshëm nga ai që ishte kur Elvisi u shfaq për herë të parë në qendër të vëmendjes. Marrëdhënia e tij me muzikën afrikano-amerikane është një marrëdhënie e ndërlikuar.

“Kur ai shpërtheu për herë të parë në valë, ishte në të njëjtën kohë kur të gjitha fushatat kundër ndarjes racore në Jugun Amerikan po shpërthyen kudo. Elvisi nuk mund të kishte ekzistuar pa bluz, ritëm dhe bluz dhe muzikë gospel. Por nëse e quani se përvetësimi kulturor – ose thjesht të themi se la një ndikim të pashlyeshëm në stilin e Elvis – është për debat. Unë thjesht do të thoja se ai kishte shije të patëmetë.”

Wingate mund të shohë se si filmi vlerëson rolin e Elvisit në lëvizjen për të drejtat civile, edhe nëse ai nuk do ta thoshte me kaq guxim vetë. “Shumë Amerikë ishte e ndarë në atë kohë, dhe ju pyesni veten se sa shumë ajo muzikë do të kishte qenë e këndshme për Amerikën kryesore në atë moment. Elvis disi i bëri gjërat në rregull. Unë do të thoja që Elvis ua hapi dyert shumë prej atyre artistëve.”

Wingate mendon se Elvisi bëri aq sa ishte e mundur për të në atë kohë. “Nuk mendoj se është çudi që ai nuk foli”, thotë ai. “Mendoj se ai nuk ishte i vetëdijshëm politikisht… Njerëz si Tom Parker nuk do ta kishin lënë ta bënte këtë pasi do të ishte parë si shumë subversive.”

“Kur u mësoj studentëve të mi,” thotë Kulkarni, “u tregoj atyre dy video, Little Richard duke kënduar Tutti Frutti dhe Pat Boone duke kënduar të njëjtën këngë. Boone është figura juaj tipike anodine dhe kjo është e njëjta histori e vjetër e inovacionit të zi duke u margjinalizuar dhe ripaketuar. Elvisi është një gjë disi më e nuancuar. Industria është gjithmonë raciste, por vetë artistët, kjo është më komplekse.”

Le Gendre dhe Sutcliffe mendojnë se të kesh një ndikim nuk mjafton për t’u lartësuar si një hero i të drejtave civile. “Unë nuk e blej fare atë”, thotë Le Gendre. “Unë mendoj se nëse vërtet dëshironi të kontribuoni për të drejtat civile, duhet të dilni në vijën e parë dhe të marshoni. Kjo është ajo që po ndodhte dhe kishte nevojë në atë kohë.”

“Ai bëri një mbështetje në mënyrë anonime,” thotë Kulkarni, “kjo është e mrekullueshme. Është turp që një figurë kaq e madhe nuk mund të ishte më mbështetëse. Unë jam i dyshimtë për rolin e tij në lëvizjen e të drejtave civile. Industria ka një histori të gjatë të gjetja e fytyrave të bardha për të ripaketuar fytyrat e zeza për rrjedhën kryesore, gjë që ndodh ende sot.

Përdorimi i muzikës së zezë me një fytyrë të bardhë është pikërisht mënyra se si funksionon tregtia”, argumenton Le Gendre. “Është krijuar për njerëzit që të kalojnë mirë, të shpenzojnë para, të kërcejnë. Ata pastaj shkojnë në shtëpi. Ata nuk shkojnë në marshime apo përpiqen të ndryshojnë Amerikën.”

Kjo nuk do të thotë që Presley nuk bëri asgjë – ai tregoi mbështetje për artistët dhe kauzat me ngjyrë. Për shembull, ai mori pjesë në Revistën e vullnetit të mirë të vitit 1956 në Memphis, koncertin vjetor të përfitimeve të stacionit radiofonik WDIA për të ndihmuar fëmijët e privuar të qytetit.

Formacioni tërësisht i zi shfaqte BB King dhe yje të tjerë të mëdhenj të epokës. Megjithëse kontrata rekord e Presley-t nuk e lejoi atë të performonte, ai mbështeti nga krahët. Dhe kur u ftua në skenë, ai përshëndeti turmat që bërtisnin me një kthesë rebele të kofshës. Për BB King, prania e Elvisit në revistë foli shumë: “Unë besoj se ai po tregonte rrënjët e tij. Dhe ai dukej krenar për ato rrënjë,” tha ai.

Sigurisht, ka gjithmonë perspektiva të shumta për jetën e një figure legjendare dhe filmi i Baz Luhrmann është vetëm një interpretim. Dhe secili prej nesh ka perceptimin tonë për Elvisin, njeriun, muzikën e tij dhe atë që ai bëri ose jo, për të cilën qëndronte.