Tumoret janë e keqja e kohës sonë. Patologji, shpesh, për fat të keq, vdekjeprurëse që prekin mijëra njerëz. Për fat të mirë, kërkimet në mbarë botën vazhdojnë të ecin përpara. Ja çfarë kanë gjetur disa studiues. Për t’i zbuluar paraprakisht, mjafton një ekzaminim shumë banal.

Një hap drejt personalizimit të trajtimit të kancerit: gjashtëmbëdhjetë pacientë amerikanë që vuanin nga kanceri i zorrës së trashë, gjirit dhe mushkërive që nuk po i përgjigjeshin më asnjë terapie, morën një infuzion të limfociteve T të modifikuara gjenetikisht për të njohur dhe sulmuar tumorin. Në pesë prej tyre sëmundja u ndal, në dy u vu re reduktim.

Për studiuesit, është një rezultat i rëndësishëm që hap mundësinë e zhvillimit të trajtimeve të përshtatura për pacientin individual. Hulumtimi është ilustruar në Nature.

Teknika, e zhvilluar fillimisht nga studiues nga universitete të ndryshme amerikane dhe aktualisht e zhvilluar nga PACT Pharma, përfshin marrjen nga pacienti dhe modifikimin gjenetik të limfociteve T, një nga popullatat e sistemit imunitar përgjegjës për luftimin e tumoreve.

Qëllimi është pajisja e qelizave imune me receptorë të aftë për të njohur mutacionet specifike të tumorit tek pacienti individual. Për herë të parë, teknika shumë e saktë dhe efikase e redaktimit gjenomik CRISPR-Cas9 po përdoret për këtë qëllim.

Testet kanë treguar se qelizat imune të modifikuara janë në gjendje të njohin dhe të arrijnë tumorin. Për më tepër, përfitimet klinike janë vërejtur në disa prej pacientëve: në pesë ka pasur një stabilizim të sëmundjes dhe në dy një ulje të masës tumorale.

Të dhënat, theksojnë studiuesit, janë paraprake dhe kanë nevojë për konfirmim të mëtejshëm në studime të tjera më të mëdha. Megjithatë, ato përfaqësojnë një demonstrim të parë të realizueshmërisë së kësaj qasjeje. Një test i vetëm gjaku mund të zbulojë deri në 50 lloje të kancerit përpara se të shfaqen. Një zbulim i bujshëm, i cili mund të shpëtojë jetën e mijëra, ndoshta miliona njerëzve.

Një zbulim që rezulton nga projekti Mced, një bashkëpunim midis organizatave publike dhe private në SHBA dhe Mbretërinë e Bashkuar. Mostrat e frymëmarrjes, urinës, pështymës ose jashtëqitjes mund të kontrollojnë shpejt për lloje të shumta kanceri në të njëjtën kohë.

Mbushësit kërkojnë ADN-në e tumorit në qarkullimin e gjakut, i cili përmban informacion të vlefshëm për llojin e indit nga vjen dhe nëse është ind “normal” apo kancerogjen.

“Jo vetëm diagnostikimi në Onkologji, por edhe praktika e përditshme klinike, organizimi i kujdesit ambulator dhe spitalor do të ndryshojë përgjithmonë,” tha Fabrice André, Drejtor i Kërkimeve në Institutin Gustave Roussy në Villejuif, Francë, spitali i parë kryesor i kërkimit të kancerit në Evropë dhe renditet ndër 3 spitalet më të mira të specializuara në botë. Shpresojmë të jetë kështu.