Bota e mashtrimit është një realitet, mjerisht, gjithmonë funksionale dhe pothuajse çdo ditë zhvillohen strategji të reja me të cilat mashtrojnë qytetarët në një mënyrë gjithnjë e më delikate.

Të pësosh një mashtrim, në fakt, nuk është vetëm një rrezik për të moshuarit – ndër viktimat më të brishta dhe, për rrjedhojë, më të privilegjuara të situatave të pakëndshme të këtij lloji – por është një problem që mund të përfshijë vërtet këdo.

Prandaj, këshilla për t’i mbajtur gjithmonë sytë hapur, sepse, siç është thënia e vjetër e mirë që është gjithmonë aktuale, ‘të besosh është mirë, të mos besosh është më mirë’.

Tashmë teknika më e fundit e zbatuar nga kriminelët është raportuar në Romë, ku flitet për një alarm të vërtetë për të ashtuquajturin ‘mashtrim i celularit’

Sipas asaj që mësohet nga gazeta ‘Il Messaggero’, e angazhuar në monitorimin e situatës, ‘mashtrimi me celular’ do të përfshinte konkretisht disa zona të Romës.

Gjithçka nis nga simulimi i një aksidenti, i tillë që mashtruesi shtiret si viktimë dhe më pas vazhdon për të realizuar planin e tij kriminal. Viktima e vërtetë, në fakt, është ai që drejton makinën, i cili e gjen veten para një personi të shtrirë përtokë pranë automjetit të tij.

Në atë moment, shoferi do të zbresë nga makina për të kontrolluar gjendjen shëndetësore të personit që beson se ka goditur, i cili, duke u ngritur nga asfalti, do të të vërë në dukje celularin e dëmtuar.

Kështu, për riparimet e nevojshme, viktima e rreme do të shfrytëzojë shqetësimin, nëse jo edhe frikën e shkaktuar nga përplasja (inekzistente) dhe do të bëjë kërkesë për dëmshpërblim.

Zgjuarsia, mirëbesimi, shpirti bashkëpunues dhe solidariteti me një person që beson se është viktima jonë bëjnë pjesën tjetër, duke bërë që shumë njerëz të dorëzojnë para.

Gjithashtu në rubrikat e ‘Il Messaggero’ një nga viktimat zbuloi historinë e tij, e cila është e dobishme për të kuptuar më mirë dinamikën e vetë mashtrimit. Pranë stacionit San Pietro, burri e gjeti veten para një të riu të shtrirë në trotuar.

“Dola nga makina ime dhe menjëherë vrapova drejt tij, – lexohet. – Ai u ngrit duke ‘ankuar’ për dhimbje në bërryl. Doja të telefonoja urgjencën dhe policinë, por i riu nuk pranoi dhe më kërkoi 70 euro si rimbursim për celularin e prishur”.

“E ndjeva se kisha të bëja me një mashtrim dhe thashë se do të telefonoja policinë, – vazhdon R.L. – Djali këmbënguli që ta mbyllte çështjen me rimbursimin e celularit”. Fjalë që e bënë burrin të dyshojë, i cili nuk u dorëzua duke këmbëngulur se “aksidenti ishte trillim i pastër”.