Epo po, ka falsifikatorë aq të mirë sa mund të mashtrojnë edhe breza të tërë ekspertësh të artit. Kështu një nga pikturat më të famshme në botë doli të ishte false. Fjala është për kanavacën e bukur dhe mbresëlënëse të Samsonit dhe Delilah, që i është atribuar gjithmonë piktorit flamand Peter Paul Rubens.

Piktura është e datës 1609 dhe tregon në mënyrë specifike një mit nga Dhiata e Vjetër. Historia e Samsonit dhe Delilah tregon se si një hero i pamposhtur bie në dashuri me një grua dhe fiton brishtësinë. Samsoni ishte armik i filistinëve dhe janë këta të fundit që punësuan Delilah për të zbuluar pikën e dobët të këtij njeriu.

Samsoni bie thellësisht në dashuri me Delilah dhe rrëfen se thembra e tij e Akilit janë flokët e tij. Kështu, një mbrëmje gruaja e bën Samsonin të flejë në gjunjë dhe sapo e zuri gjumi, ajo merr ndihmë nga filistinët duke i prerë shtatë gërshetat e tij. Samsoni humbet forcën e tij mitologjike dhe kapet.

Skena kulmore e kësaj historie u përjetësua në kanavacë: Samsonit në gjumë i privuar nga flokët. Në realitet, ekspertët e piktorit Rubens kishin ngritur tashmë disa herë hipotezën se piktura, e mbajtur në Galerinë Kombëtare në Londër dhe piktura e tretë më e paguar në historinë e artit deri atëherë (2.5 milionë dollarë), ishte në fakt. një kopje nga një origjinal i humbur.

Inteligjenca artificiale e konfirmon këtë hipotezë sot. Diagnoza u vendos nga një program shumë i specializuar nga Art Recognition, një kompani zvicerane e specializuar në inteligjencën artificiale në lidhje me njohjen e veprave të artit.

Njohja e Artit ka një sistem të ndërlikuar algoritmesh që mund të njohin stilin dhe penelën e artistëve. Programi krahasoi 148 vepra origjinale të Rubens dhe zbuloi se piktura e famshme e Galerisë Kombëtare është 91% false. Sistemi deri më tani ka qenë i pagabueshëm dhe gjithmonë ka njohur menjëherë të gjitha falsifikimet e propozuara.