Një apokalips “zombi” mes njerëzve mund të ndodhë vërtet, kanë paralajmëruar shkencëtarët. Komploti i mega-dramës së re të fundit të botës The Last Of Us mund të realizohet. Në video-lojën që u bë hit televiziv, super kërpudha Cordyceps pushton mendjet e njerëzve dhe i kthen në zombie.

Ai bazohet në një dokumentar nga David Attenborough i cili tregon Cordyceps duke marrë trurin e milingonave, duke kontrolluar mendjet e tyre në mënyrë që të fshijë kolonitë.

Dr. Mark Ramsdale, një mikrobiolog molekular, tha: “Disa mund ta bëjnë atë tranzicion nga një mënyrë jetese në tjetrën dhe të bëhen patogjene në një kontekst që ne nuk e kishim menduar më parë”.

Aktualisht Cordyceps nuk ka evoluar për të përballuar temperaturën normale bazë të trupit të njeriut prej 37°C. Por profesoresha Elaine Bignell, një eksperte për patogjenët e kërpudhave njerëzore, paralajmëroi kundër kërpudhave të tjera të dëmshme:

“Një numër i llojeve të kërpudhave janë patogjenë mjaft të rëndësishëm dhe vrasin qindra mijëra njerëz çdo vit, vetëm se publiku nuk është i vetëdijshëm për to”.

Një raport i Organizatës Botërore të Shëndetësisë paralajmëroi se infeksionet fungale “janë rritur ndjeshëm” në mesin e pacientëve në spital gjatë pandemisë Covid-19.

Një nga kërpudhat që konsiderohet të jetë rreziku më i rëndësishëm është Aspergillus fumigatus, një myk i zakonshëm që gjendet në shumë shtëpi që mund të shkaktojë “sëmundje kronike dhe akute të mushkërive” dhe mund të jetë fatale.

Një tjetër kërpudha potencialisht e rrezikshme e theksuar nga raporti i OBSH-së është Candida auris. Kërpudhat shumë rezistente ndaj ilaçeve, e cila ka shkaktuar një sërë shpërthimesh në spitale në mbarë botën, mund të shkaktojë infeksione kërcënuese për jetën te njerëzit me imunitet të dobësuar.

Cordyceps nuk ishte në listën e kërcënimeve të OBSH-së, por është një organizëm shumë i vërtetë. Profesor Bignell i tha Sky News se ndërsa Cordyceps nuk zhvilloi aftësinë për të jetuar në temperatura më të larta, shumë kërpudha të tjera e bënë.

Ai shpjegoi, siç raportohet nga DailyStar: “Një gjë që kanë të përbashkët kërpudhat vrasëse është se ato janë në gjendje të rriten në temperaturën e trupit të njeriut, dhe kjo është e pazakontë për një kërpudha.

Shumica e kërpudhave në mjedis janë përshtatur për t’u rritur në kushte më të buta dhe i bëjnë presion të madh çdo mikroorganizmi për të penguar një përgjigje imune në trupin e njeriut dhe për të përballuar temperaturën e ngritur”.

Organizata Botërore e Shëndetësisë u ka bërë thirrje qeverive në mbarë botën që të ndërmarrin hapa për të kundërshtuar kërcënimin e 19 kërpudhave në listë.