Rastësia e një gjesti të thjeshtë ka revolucionarizuar jetën e një djali. Një klient, duke paguar një drekë, i la një bakshish kamarierit, por për habinë e tij, ato 2 euro të dhuruara vlenin shumë më tepër.

Videoja e kamarierit në TikTok është bërë shumë e njohur. Në fakt duket se një klient pasi ka paguar një drekë, ka lënë një bakshish të vogël për kamarierin. Por, ky nuk e kishte kuptuar se monedha që ia kishte lënë, kapte vlerën e rreth 3 mijë eurove.

Ajo monedhë klasike italiane dy euro që kishte imazhin e Dante Alighieri, në fakt kishte disa defekte të vogla në prerje. Konkretisht, asimetritë mes pjesës së argjendtë (ku janë yjet) dhe asaj të artë (ku është fytyra e Dantes).

Kjo lloj veçantie paguhet nga pesha e saj në ar nga njohësit dhe koleksionistët. Megjithatë, ekspertët nuk mbledhin vetëm monedha, por edhe kartëmonedha. Këto, në fakt, nëse kanë kushtet e duhura, janë një thesar i vërtetë.

Monedha dy euro është ndoshta pjesa më e zakonshme në kuletat e shumë evropianëve. Ajo që jo të gjithë e dinë, megjithatë, është se disa prej tyre vlejnë një pasuri (madje deri në 3000 euro) sepse kanë disa defekte në prodhim. Këto pjesë janë shumë të kërkuara nga ekspertët.

Cilat monedha dy euro vlejnë më shumë?

– Gjermani, prerje e monedhave të vitit 2008. E veçanta e kësaj pjese qëndron në përfaqësimin e shteteve të Bashkimit: realizuar pa specifikuar kufijtë (Mund të jetë me vlerë disa qindra euro).

– Principata e Monakos, e prerë në vitin 2007. Monedhë përkujtimore për 25-vjetorin e vdekjes së Grace Kelly (që mund të vlejë disa qindra euro).

– Finlandë, prerë në vitin 2004. Monedhë përkujtimore që feston hyrjen e 10 shteteve të reja në Bashkim (me vlerë rreth 60 euro).

– Qyteti i Vatikanit, prerje e vitit 2004. Monedhë përkujtimore që feston 75 vjetorin e themelimit të Shtetit të Qytetit të Vatikanit (me vlerë rreth 100 euro).

– San Marino, prerje e vitit 2004. Në njërën anë, në vend të Dante Alighierit, ndodhet Bartolomeo Borghesi (copa ka një vlerë prej 200 deri në 300 euro).

Këto pjesë të rralla të bëra nga gabimet e prerjes, botime të kufizuara dhe festive janë vazhdimisht të kërkuara dhe të paguara mjaft nga njohësit. Kini kujdes, megjithatë, të mos hasni në falsifikime. Të dish se si të njohësh monedhat e falsifikuara është thelbësore për të mos rënë në grackën e falsifikuesve.