Fillesat e teknologjisë janë bërë elemente thelbësore të ekonomisë globale: ato vazhdimisht ngrenë shiritin e progresit, duke ofruar produkte dhe shërbime që e bëjnë jetën tonë më të lehtë dhe ndihmojnë në krijimin e mijëra vendeve të punës. Të paktën ato të suksesshmet, pasi është e vështirë të parashikohen rezultatet e një kompanie të re në afat të shkurtër dhe afatgjatë.

Në fillim të ciklit jetësor të një startup, pa të dhëna për historinë dhe performancën e tij, financuesit duhet të marrin vendime bazuar vetëm në një bast se një ide do të funksionojë.

Por një studim i ri i publikuar në PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences dhe i kryer nga Shkolla e Biznesit Columbia e Universitetit të Kolumbisë në Nju Jork mund ta kthejë sektorin me kokë poshtë.

Sipas asaj që doli nga hulumtimi i Brandon Freiberg dhe Sandra C. Matz, një element themelor i suksesit të një start-up është personaliteti i themeluesit të saj. Në fakt, disa tipare të karakterit mund të parashikojnë rezultatet e ndërmarrjes në zhvillim në të gjitha fazat e saj.

Studimi mori në konsideratë ndikimin e personalitetit të themeluesit të start-up-it në performancën ekonomike. Duke vëzhguar 10.541 realitete, doli se karakteri i një sipërmarrësi të ri është i lidhur dyfish me aftësinë për të mbledhur financa, për t’u listuar në bursë, për të fituar një terren me klientët dhe publikun.

Studiuesit zbuluan se mendjehapuri dhe aftësia për të argëtuar dhe ndërvepruar me bashkëbiseduesin janë të lidhura pozitivisht me suksesin fillestar të financimit.

Të qenit i zellshëm dhe i përpiktë dhe aftësia për të planifikuar për një afat të gjatë kanë rezultuar gjithashtu të jenë tipare veçanërisht të dobishme në fillimet e fillimit të ndërmarrjes, por madje do të ishin kundërproduktive në funksion të një blerjeje ose listimi në bursë.

Të mos jesh veçanërisht i kujdesshëm mund të ndihmojë në një fitim përfundimtar veçanërisht të suksesshëm, në kundërshtim me gjithçka që është thënë gjithmonë për aftësitë sipërmarrëse dhe drejtuese.

Me pak fjalë, të qenit i uritur për risi dhe pak i çmendur mund të jetë çelësi i suksesit. “Rri i uritur, qëndro budalla”, tha Steve Jobs, bashkëthemelues i Apple dhe prej vitesh fytyra simbolike e Big Tech.

Prandaj, sipas studiuesve, profili i përsosur është ai i një personi që është i hapur ndaj gjërave të reja dhe ka aftësinë të shprehet saktë në publik, edhe nëse nuk është veçanërisht i zellshëm.

Nëse i përshtateni këtyre tipareve të personalitetit, mund të jeni Elon Musk i ardhshëm ose Bill Gates i ardhshëm. Me kusht që të keni ende një ide të fortë se mund të ndryshojë jetën e njerëzve në të gjithë botën, siç ka ndodhur me inteligjencën artificiale. Pa të, pavarësisht nga karakteri i themeluesit të saj, një start-up sigurisht që nuk mund të shkojë larg.