Ata quhen hilet e jetës dhe janë ato truket për të zgjidhur problemet më të zakonshme në kuzhinë. Disa po bëjnë rrugën e tyre në kuzhina anembanë botës, sepse kanë të bëjnë me mënyrat për të ruajtur ushqimin dhe për të shmangur mbeturinat. Një çështje gjithnjë e më e rëndësishme për të cilën duhet kushtuar vëmendje dhe ndjeshmëri.

Mbetjet e ushqimit janë një problem global që ka të bëjë me shëndetin tonë dhe atë të planetit tonë. (Ja sa na kushton dhe si të kursejmë). Vlerësohet se rreth 1.3 miliardë tonë ushqime hidhen çdo vit.

Kjo është arsyeja pse truket shpëtimtare që kanë të bëjnë me ruajtjen e ushqimit janë edhe më të rëndësishme. Mes tyre është një që sheh si aleatë dy protagonistë të padiskutueshëm të të gjitha kuzhinave: patatet dhe mollët, ndër më të përdorurat dhe më të konsumuara nga familjet në mbarë botën.

Patatet janë një nga perimet më të njohura për shkathtësinë e tyre dhe sepse i pëlqejnë të gjithë, madje edhe fëmijët. Në rastin e patateve tashmë të gatuara dhe të mbetura, si për çdo ushqim tjetër që ruhet në frigorifer, ato duhet të konsumohen sa më shpejt që të jetë e mundur, për të shmangur hedhjen e tyre ose që, duke ngrënë, bëjnë dëm.

Por ata që i kanë blerë patatet, i lenë mënjanë në pritje për t’u përgatitur, vetëm për t’i gjetur me njolla apo filiza dhe i hedhin.

Patatet kanë një përqendrim më të lartë të solaninës kur mbijnë ose kur kanë njolla të gjelbra në lëkurë. Kjo është arsyeja pse është më mirë të mos i konsumoni.

Në përgjithësi, për të shmangur të gjitha këto, është e nevojshme të mos bëni stoqe të tepërta, t’i mbani në një vend të freskët me pak dritë, t’i kushtoni vëmendje që t’i hani para se të mbijnë. Por ka edhe një truk që pak njerëz e dinë për të zgjatur kohën e ruajtjes.

Ato mund të vendosen në një shportë së bashku me mollët për një periudhë maksimale prej 8 javësh, duke prodhuar etilen, ato ndihmojnë në parandalimin e mbirjes së patateve.

Me pak fjalë, është e drejtë, por edhe e dobishme, të ndiqni këto truke të vogla për të respektuar ushqimin dhe për të shmangur mbeturinat, në një moment si ky i tanishmi ku qëndrueshmëria e ushqimit dhe mënyra e jetesës së gjelbër luajnë një rol vendimtar për të ardhmen e planetit.