Zbulimi i fundit nga hapësira në Tokë vjen edhe një herë, përmes lenteve shumë të sofistikuara të teleskopit James Webb. Pamjet më të fundit, në fakt, nuk kanë munguar të befasojnë të njëjtët studiues që kanë mundur t’i shikojnë ato.

Inkuadrimi kapi unaza koncentrike misterioze dhe të paprecedentë rreth një ylli të largët, domethënë WR140 në konstelacionin e Cygnus, rreth 5600 vite dritë nga ne.

Ylli në fjalë është veçanërisht i ndritshëm dhe është i rrethuar nga pluhura që mund të marrin forma të ndryshme, por kurrë nuk ka pasur një konformacion si ai i zbuluar tani.

“Një imazh i çmendur”, ky është komenti i raportuar nga Daily Mail i përmendur nga një shkencëtar i cili i përshkroi unazat si “çuditërisht katrore”.

Me ngjyrë të kuqe, siç shihet nga postimi social i shpërndarë në Twitter nga shkencëtarja Judy Schmidt, këto unaza janë të vështira për t’u shpjeguar.

“Nuk e di se çfarë është,” shkroi Schmidt në Twitter, “një lloj mjegullnaje spirale rreth yllit WR140. Me siguri do të dimë më shumë së shpejti”.

Mark McCaughrean, një konsulent i Agjencisë Evropiane të Hapësirës dhe aktiv në grupin e punës që ndjek teleskopin James Webb, tha gjithashtu se ishte i mahnitur.

Veçanërisht, unazat e çuditshme të kuqërremta me një formë sinusale, por katrore, nuk janë rezultat i thyerjes së lenteve, por një fenomen i vërtetë rreth trupit qiellor.

Prandaj Schmidt avancoi hipotezën se këto janë “forma të formuara nga gazi dhe pluhuri”, struktura fizike ndoshta të zhvilluara pas një nxjerrjeje në yll.

Për momentin, megjithatë, arsyet e simetrisë së saktë spirale të këtyre unazave nuk janë të qarta dhe nevojiten hetime të mëtejshme për të hedhur dritë mbi atë që ka dalë.

I përcaktuar si “revolucionar”, zbulimi padyshim po nxit kërkime të reja dhe debati shkencor është më i hapur se kurrë. Njeriu me të vërtetë pyet veten se çfarë tjetër ka hapësirë ​​për ne.