Është “shumë e mundshme” që një formë e jetës aliene ka ekzistuar nën sipërfaqen e Marsit në të kaluarën e largët, argumentojnë shkencëtarët, dhe është e mundur që mikrobet marsiane të jetojnë ende nën tokë sot.

Megjithatë, sipas Boris Sauterey, një biolog në Institut de Biologie de l’Ecole Normale Superieure në Francë, lloji i krijesave që evoluan në Mars mund të kenë sjellë me vete farat e shkatërrimit të tyre.

Mikrobet që prodhojnë metan, ose metanogjenët, që lulëzuan në fillim të historisë së Planetit të Kuq mund të kenë shkaktuar një ngrirje të thellë në planet, duke përjashtuar evolucionin e formave më të larta të jetës.

Ekipi francez zbuloi se “banueshmëria nëntokësore ishte shumë e mundshme” në vitet e para të Marsit, ndoshta në një nivel me oqeanet e parë të Tokës. Sauterey shpjegoi se ekipi i tij modeloi efektin që një popullatë planetare e këtyre krijesave mikroskopike mund të kishte në Marsin e lashtë.

Duke analizuar rezultatet, ai beson se mund ta ketë zhytur planetin në një epokë të përhershme akullnajash, por mund të jetë ende i kapur nën sipërfaqe. “Ne vlerësuam banueshmërinë e Marsit dhe vlerësuam ndikimin që kjo biosferë, e cila mund të ishte e ngjashme me biosferën primitive tokësore, do të kishte pasur në klimën marsiane. Ishim të befasuar”.

Sipas studiuesit, ndërsa jeta në Tokë kishte efektin e stabilizimit të klimës së planetit, ka prova se një ekosistem i hershëm marsian i baktereve që prodhojnë metan do të kishte bërë pikërisht të kundërtën, duke e zhytur Marsin në një epokë të përjetshme akullnajash.

Ai shtoi se efekti i jetës në klimën e Tokës mund të jetë unik në galaktikë dhe se shumica e planetëve për ironi mund të jenë bërë të pabanueshme nga vetë jeta.

“Sapo metanogjenët vendosen në Mars, klima ftohet me 20-40 gradë. Planeti është i mbuluar me akull dhe potencialisht bëhet plotësisht i pabanueshëm. Ky mund të jetë rregulli i përgjithshëm i universit dhe Toka mund të jetë një përjashtim”.

Megjithatë, ai shtoi se prania e metanit në atmosferën e Marsit mund të jetë një e dhënë për mbijetesën e disa prej këtyre mikroorganizmave.

“Duke supozuar se disa prej tyre mbijetuan, nëse ka ende xhepa të banueshëm për këto lloj organizmash në Mars, është e mundur të shohim nëse mund të karakterizojmë sinjalet kimike. Ndoshta ne mund ta përdorim jetën për të shpjeguar gjëra për të cilat nuk kemi shpjegim tjetër deri më tani”.