Astronomët skocezë kanë konfirmuar që kanë parë galaktikën më të largët e vëzhguar ndonjëherë, duke përdorur teleskopin e ri super hapësinor, James Webb. “Njolla e kuqe” është 35 miliardë vite dritë larg. Ne e shohim atë, siç ishte, vetëm 235 milionë vjet pas Big Bengut.

Është një rezultat paraprak ose “kandidat” dhe do të duhet një studim pasues për konfirmim.

Por për momentin, ekipi i Universitetit të Edinburgut po feston dhe po mrekullohet me fuqinë e James Webb.

“Ne po përdorim një teleskop që është projektuar për të bërë pikërisht këtë lloj gjëje, dhe është e mahnitshme,” tha Callum Donnan, një student i doktoraturës në astrofizikë në Institutin për Astronomi të universitetit.

James Webb është pasuesi prej 10 miliardë dollarësh i teleskopit hapësinor Hubble dhe po gjuan yjet dhe galaktikat e para që do të formohen në Universin 13.8 miliardë vjeçar. Këto objekte janë jashtëzakonisht të zbehta, por observatori i ri është akorduar posaçërisht për të marrë shkëlqejnë në dritën infra të kuqe.
Nota e lartë e Edinburgut pothuajse me siguri do të jetë jetëshkurtër.

Që kur Webb filloi operacionet shkencore në fund të qershorit, astronomët kanë gjetur kandidatë gjithnjë e më të largët në imazhet e tij.

Dhe nëse performanca e projektuar arrihet, shkencëtarët përfundimisht mund të shihnin objekte me Webb që ekzistonin ndoshta vetëm 100 milionë vjet pas Big Bengut.

Pra, ne duhet të presim një sërë njoftimesh në javët dhe muajt në vazhdim.Redshift është termi që përdorin astronomët kur diskutojnë distancat në kozmos.

Është një masë që përshkruan mënyrën se si drita që vjen nga një objekt është “shtrirë” nga zgjerimi i Universit në gjatësi vale më të kuqe.

Sa më i lartë të jetë numri i zhvendosjes së kuqe që i caktohet një galaktike, aq më e largët është dhe sa më herët të shihet në historinë kozmike.

Ditët e fundit është parë një rrjedhë e numrave gjithnjë e më të mëdhenj të zhvendosjes së kuqe të raportuara në serverin popullor të paraprintimit arxiv.

24 orët e fundit kanë qenë një shembull i mirë se sa shpejt mund të lëvizin gjërat.

Grupi i Edinburgut tërhoqi objektivin e tij nga një studim në fushë të gjerë të qiellit që Webb po kryen aktualisht, i quajtur Sondazhi i Shkencës së Çlirimit të Hershëm të Evolucionit Kozmik (CEERS).

Ekipi që drejton në fakt këtë sondazh nxorri kandidatin e tij të largët të hënën të quajtur CEERSJ141946.35+525632.8.

I quajtur Galaxy Maisie sipas vajzës së një astronomi, ky objektiv ka një zhvendosje të kuqe prej 14.3, që do të thotë se është parë rreth 280 milionë vjet pas Big Bengut. Jo aq sa CEERS-93316, por ende një perspektivë e jashtëzakonshme krahasuar me epokën para James Webb.

Megjithatë, ka një paralajmërim të madh për të gjithë këtë. Kandidatët e hershëm të shpallur nga vëzhgimet e Webb ende nuk i nënshtrohen ekzaminimit të plotë spektroskopik.

Ky proces ndan dritën që vjen nga një galaktikë për të zbuluar ngjyrat përbërëse të saj – spektrat e saj. Këto do të japin pamjen më të qartë se si drita, e cila fillimisht u emetua në gjatësi vale të dukshme, është shtrirë në infra të kuqe gjatë rrjedhës së historisë kozmike.

Vetëm pasi të përfundojë kjo detyrë – dhe Webb të ketë instrumentet për ta bërë atë – pretendimet në distancë do të kalojnë në një bazë më të sigurt.

Një përfitim tjetër i spektroskopisë është se do të zbulojë përbërjen e objekteve.

Teoria thotë se yjet e parë ushqeheshin vetëm nga hidrogjeni, heliumi dhe një sasi e vogël litium – elementët e krijuar në Big Bengun.

Atomet më të rënda – astronomët i quajnë të gjithë “metale” – duhej të farkëtoheshin në ata yje pionierë dhe pasardhësit e tyre.

“Ne mund t’i shohim ngjyrat në galaktikën tonë në një kuptim të gjerë, dhe është mjaft blu, gjë që sugjeron një popullsi të re yjore. Por nuk është mjaft blu që kjo galaktikë të përbëhet nga yje pa metal,” tha zoti Donnan.

Është Prof Steve Finkelstein, nga Universiteti i Teksasit në Austin, SHBA, i cili është babai krenar i Maisie.

Ai do të jetë i ftuar në programin Science In Action të së enjtes në Shërbimin Botëror të BBC.

“Kisha dëgjuar një thënie për këtë teleskop që do të jetë transformues. Dhe thashë, ‘e dini, do të bëjë shumë gjëra vërtet fantastike, por a do të ndryshojë vërtet plotësisht mënyrën se si ne e shohim Universin? Nuk mund të kisha gabuar më shumë. Tekstet shkollore do të rishkruhen edhe në bazë të të dhënave që kemi marrë në javën e parë.”