Ka më shumë se gjysmë shekulli që kur “Cadillac” dominoi tregun e makinave të luksit në SHBA. Gjatë dekadave të fundit, prodhuesi i automjeteve nxori makinat e shfaqjes që premtuan të kthenin zemrat e vendit dhe të botës në sheshin e Detroitit.

Megjithatë, pavarësisht koncepteve të guximshme dhe shpesh polarizuese të dizajnit, të tilla si Voyage-i i ngjashëm me anijen kozmike të viteve 1980, Cien i keq i fillimit të viteve 2000 dhe Elmiraj elegant i vitit 2013, makinat e prodhimit të Cadillac shpesh nuk arritën të përmbushnin premtimet e bëra nga syri i tyre.

Po shpresojmë që gjërat të jenë ndryshe këtë herë me Celestiq, një turne madhështor elegant dhe i shpejtë që paralajmëron kalimin e Cadillac-ut drejt elektrifikimit dhe ndoshta shtytja më e fortë ende për të ringjallur ditët e lavdisë së markës.

“E ardhmja e dizajnit të Cadillac ndryshoi kur bëmë vendimi për të shkuar tërësisht elektrike,” thotë Magalie Debellis, drejtuese e Cadillac Advanced Design, për Robb Report. “Ishte mundësia për një rilindje të markës.” Një përzierje e kujdesshme e së kaluarës dhe së ardhmes përcakton Celestiq, me përmasat e tij të ulëta dhe të gjera të mundësuara nga platforma elektrike Ultium e GM, e njëjta gjë që mbështet crossoverin Cadillac Lyriq dhe GMC Hummerin e ri me bateri.

Në një kohë kur shumë automjete elektrike po kalojnë në modele të kabinës përpara, Cadillac mbajti një qëndrim të fortë nga pas kabinës me Celestiq-mendoni xhaketat muskulore të pasme-me një çati xhami të shpejtë që ngjall nuancat e një Porsche 928 moderne.

Megjithatë, Celestiq i qëndron ende besnik shenjave të dizajnuara të Cadillac të rrënjosura prej kohësh, siç janë shenjat e forta të ndriçimit vertikal dhe një fytyrë e njohur e përparme, megjithëse kjo e fundit është riimagjinuar për elektrifikim pasi nuk nevojiten hyrje të mëdha ajri.

“Grila e përparme është një rishpikje totale, integrimi i teknologjisë së nivelit të lartë i integruar me mjeshtëri me një pjesë të përparme shumë skulpturore dhe krenare që mjegullon kufijtë midis elementëve të ndryshëm,” shpjegon Debellis.

“Të qenit plotësisht elektrik na dha lirinë për të rikrijuar dhe shtyrë kufijtë me një dizajn avangardë shumë të veçantë.” Ndriçimi i përpunuar është i detyrueshëm për çdo makinë luksoze këto ditë, dhe Celestiq nuk bën përjashtim.

“Kur i afroheni automjetit, koreografia e ndriçimit mirëpret pasagjerët, duke ndriçuar simbolin dhe më pas duke lëvizur drejt fenerëve si një “shi” dixhital për një nënshkrim të vërtetë vertikal të dizajnit të ndriçimit,” thotë Debellis.